Există o mulțime de motive pentru care copiii trebuie botezați: primesc de dragostea lui Dumnezeu, pot fi uniți cu Hristos și botezați în credința bisericii. Iar nașii au un rol extrem de important, acela de a educa îi educa în credința creștină. Află, din rândurile de mai jos, de ce se pune uneori copilului numele nașului la botez.
Atunci când vine vorba de alegerea prenumelor copiilor după naștere, legislația din țara noastră este destul de permisivă. Astfel, unii părinți aleg să pună un al doilea nume, uneori un al treilea, copilului lor.
De regulă, pruncul primeşte numele chiar în ziua în care este declarat la Oficiul stării civile de către părinţi, dar acelaşi nume se respectă şi la însemnarea şi punerea numelui de către preot, fie a opta zi, fie în ziua botezului, înainte de efectuarea Tainei.
Există de asemenea, obiceiul ca părinţii şi naşii să mai adauge un nume sau mai multe care nu vor fi trecute în certificatul de naştere, dar care sunt socotite ca nume de botez.
Preotul Nicolae Necula vorbește în cartea sa, ”Biserică şi cult, pe înţelesul tuturor”, despre importanța alegerii numelui pruncului. Acesta spune că, potrivit tradiției românești și creștinești, ”numele dat copilului ar trebui să fie cel al naşului, ca unul care îl naşte la o viaţă nouă”.
„După tradiţia românească şi creştinească, numele dat copilului ar trebui să fie cel al naşului, ca unul care îl naşte la o viaţă nouă. Dacă nu se dă numele naşului, este bine să dăm copiilor numele sfântului din ziua în care se nasc aceştia.
În cazul în care acest nume nu se potriveşte cu dorinţa naşilor şi a părinţilor, se poate lua numele oricărui alt sfânt din calendarul ortodox care, din acel moment, devine patronul şi ocrotitorul copilului”, scrie părintele Necula.
De asemenea, părintele mai spune că alegerea unor nume neortodoxe, așa cum a devenit la modă în zilele noastre, nu este altceva decât o ”tradiţie snoabă”.
Citește și: Tradiția de la botez pe care românii au uitat-o. Ce trebuie să oferi bebelușului pe care îl creștinezi
În tradiţia poporului român, cele mai folosite nume de fată de sfânt sunt: Maria, Ana, Teodora, Irina, Magdalena, Elena, Ecaterina
La băieţi, printre cele mai comune sunt: Ioan, Matei, Gabriel, Luca, Pavel, Vasile, Petru, Gheorghe, Ștefan, Toma, Andrei.
Citește și: Ce îndatoriri are o naşă de cununie sau de botez. Asta e lista completă cu ceea ce trebuie să facă