22 sept. 2023 | 19:45

De ce se pune copilului numele nașului la botez. Cele mai comune nume de sfinți pe care pruncii pe primesc la creștinare

Diverse
De ce se pune copilului numele nașului la botez. Cele mai comune nume de sfinți pe care pruncii pe primesc la creștinare
De ce se pune copilului numele nașului la botez

Există o mulțime de motive pentru care copiii trebuie botezați: primesc de dragostea lui Dumnezeu, pot fi uniți cu Hristos și botezați în credința bisericii. Iar nașii au un rol extrem de important, acela de a educa îi educa în credința creștină. Află, din rândurile de mai jos, de ce se pune uneori copilului numele nașului la botez.

Alegerea numelui copilului, o sarcină importantă

Atunci când vine vorba de alegerea prenumelor copiilor după naștere, legislația din țara noastră este destul de permisivă. Astfel, unii părinți aleg să pună un al doilea nume, uneori un al treilea, copilului lor.

De regulă, pruncul primeşte numele chiar în ziua în care este declarat la Oficiul stării civile de către părinţi, dar acelaşi nume se respectă şi la însemnarea şi punerea numelui de către preot, fie a opta zi, fie în ziua botezului, înainte de efectuarea Tainei.

Există de asemenea, obiceiul ca părinţii şi naşii să mai adauge un nume sau mai multe care nu vor fi trecute în certificatul de naştere, dar care sunt socotite ca nume de botez.

De ce se ar trebui să se pună prenumele nașului

Preotul Nicolae Necula vorbește în cartea sa, ”Biserică şi cult, pe înţelesul tuturor”, despre importanța alegerii numelui pruncului. Acesta spune că, potrivit tradiției românești și creștinești, ”numele dat copilului ar trebui să fie cel al naşului, ca unul care îl naşte la o viaţă nouă”.

„După tradiţia românească şi creştinească, numele dat copilului ar trebui să fie cel al naşului, ca unul care îl naşte la o viaţă nouă. Dacă nu se dă numele naşului, este bine să dăm copiilor numele sfântului din ziua în care se nasc aceştia.

În cazul în care acest nume nu se potriveşte cu dorinţa naşilor şi a părinţilor, se poate lua numele oricărui alt sfânt din calendarul ortodox care, din acel moment, devine patronul şi ocrotitorul copilului”, scrie părintele Necula.

De asemenea, părintele mai spune că alegerea unor nume neortodoxe, așa cum a devenit la modă în zilele noastre, nu este altceva decât o ”tradiţie snoabă”.

Citește și: Tradiția de la botez pe care românii au uitat-o. Ce trebuie să oferi bebelușului pe care îl creștinezi

Care sunt cele mai comune nume de sfinți

În tradiţia poporului român, cele mai folosite nume de fată de sfânt sunt: Maria, Ana, Teodora, Irina, Magdalena, Elena, Ecaterina

La băieţi, printre cele mai comune sunt: Ioan, Matei, Gabriel, Luca, Pavel, Vasile, Petru, Gheorghe, Ștefan, Toma, Andrei.

Citește și: Ce îndatoriri are o naşă de cununie sau de botez. Asta e lista completă cu ceea ce trebuie să facă

Parteneri
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Redactia.ro
Cine a fost marea iubire a lui Mihail Sadoveanu. S-a îndrăgostit nebunește de ea la 60 de ani: „Iartă-mă că-mi ești prea dragă”
Click.ro
Cântărețul olandez descalificat de la Eurovision riscă să fie pus sub acuzare de poliție
Digi24
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Digi24
Acasă la Laura Cosoi. Imagini superbe din casa de poveste a actriței / FOTO
Unica.ro
Lista de boli pentru care se acordă șapte zile de concediu medical
EVZ.ro
Copaci care cresc repede. Ce să plantezi în curte ca să ai umbră în câțiva ani
Spynews
Lovitură pentru Austria. S-au săturat de Viena: Condamnare fără echivoc
Capital.ro
Lista noilor localități unde se poate obține certificat de naștere sau deces în format digital
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Gest ȘOCANT făcut de TATĂL lui VLAD PASCU în TRAFIC! Nimeni nu se aștepta după TRAGEDIE
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Un bărbat a murit în curtea vrăjitoarei Sidonia, unde s-a sărbătorit eliberarea fraților Marin! A fost găsit fără suflare după petrecere: ”Au strigat...”
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro