De ce primește Sorin Cîmpeanu amenințări cu moartea? Actualul ministru al Educației, este subiectul fierbinte al acestor zile. Odată prin prisma modificărilor anunțate în sistemul educațional, prin proiectul de lege, unul cu mari semne de întrebare. Un al doilea motiv este parcă o deturnare de la lucrurile esențiale. Ministrul a vorbit despre amenințările cu moartea pe care le primește. La întrebarea „De ce primește Sorin Cîmpeanu amenințări cu moartea?”, răspunsul dat de Cîmpeanu este „din cauza dorinței sale de a face bine educației românești”.
Ultimele trei luni, cel puțin, au devenit la fel ca și temperaturile de afară, incendiare. Asta datorită anunțului făcut de Sorin Cîmpeanu privind proiectul pentru Legea Educației, care se bazează pe doi piloni. O reformă în învățământul preuniversitar, și cel de-al doilea pilon, reforma în învățământul universitar.
Așa cum declara aseară, invitat la Antena 3, proiectul este în lucru de aproape 5 ani, dar adevărul este că acest proiect are ca dată de start 2016. Conform celor declarate de ministru, la proiect au lucrat peste 10.000 de specialiști, majoritatea făcând parte din alianța „O voce pentru educație”, din care fac parte nu mai puțin de 31 de ONG-uri, din diferite domenii de activitate.
Lista, așa cum spuneam, cuprinde aceste ONG-uri, dar fără un singur membru din sistemul educațional formal sau non-formal, cadre implicate direct în sistemul educațional.
„La realizarea proiectelor au contribuit peste 10.000 de specialişti, într-o lungă perioadă de timp şi care a beneficiat de consultare de la Comisia Europeană şi OECD
A reunit toate aşteptările societăţiii româneşti în raport cu educaţia.”, declara ministrul la conferința de presă în care anunța reforma.
Cu toate astea, Sorin Cîmpeanu se laudă cu acești specialiști. Proiectul noii legi se bazează pe inițiativă Președintelui Iohannis, „România Educată, de altfel înglobată în programul PNRR, asumat și semnat în fața Comisiei Europene.
Sorin Cîmpeanu este subiectul fierbinte al acestor zile, și dintr-un alt motiv. Acesta declara că este nevoie de o descentralizare în cadrul Palatelor și cluburilor copiilor.
Cu alte cuvinte, se dorește trecerea acestor instituții de învățământ non-formal, cu aproape 3.000 de cadre didactice, în ograda Consiliilor locale ale primăriilor locale și de sector, la nivelul Capitalei.
S-a prevalat de punctele asumate în PNRR, la capitolul Educație, (vezi aici Componenta Educație). Demersul a generat un adevărat val de nemulțumiri pe această temă. Ceea ce s-a omis în acest aspect, a fost lipsa de consultări cu reprezentanții cadrelor didactice din aceste instituții.
Ba mai mult de-atât, la o analiză a PNRR, (conform celor spuse de ministru că ar exista), s-a constatat că nu se vorbește absolut deloc de acest demers. Într-adevăr există termenul de descentralizare, dar al managementului școlar, asta fiind cu totul altceva.
Managementul școlar reprezintă conducerea unei școli în conformitate cu politicile educaționale dorite. Aceasta ia în considerare toate aspectele școlii. Este vorba de politici, resurse materiale și umane, programe, activități, echipamente, etc..
Toate aceste aspecte, sub îndrumarea conducerii instituțiilor școlare, se integrează într-un întreg fructuos. Concluzia: în niciun caz trecerea unor instituții din subordinea ministerului către administrațiile locale.
Situația relatată de Sorin Cîmpeanu în interviul acordat aseară jurnaliștilor Antena 3 este una reprobabilă, iar autoritățile în drept ar trebui să se autosesizeze. Întrebat despre această situație, ministrul a recunoscut acest lucru, ulterior declarând:
„Eu personal primesc zilnic mesaje de ameninţare cu moartea (…) Construiesc în educaţie, cu multă determinare, şi fără să mă las pradă emoţiilor.
Nu am dreptul să mă las pradă emoţiilor. Ca orice cetăţean, din moment ce mi-am asumat această responsabilitate de a schimba sistemului de educaţie din România, merg până la capăt.
Se precizează şi felul, şi momentul, tot felul de detalii în aceste mesaje. Este lipsa de educaţie manifestată pe mai multe planuri, este şi rezistenţa sistemului la schimbare.”, a declarat ministrul, joi seară, la Antena 3.
La finalul serii, ministrul Sorin Cîmpeanu a mai declarat că este determinat să ducă acest proiect de lege până la capăt, chiar amenințat fiind.