De ce persoanele vaccinate trebuie să poarte mască, de fapt. Un specialist explică motivul clar

De ce persoanele vaccinate trebuie să poarte mască, de fapt. Un specialist explică motivul clar
Medicul Dorel Săndesc trage un nou semnal de alarmă

Noile vaccinuri vă vor împiedica probabil să vă îmbolnăviți de Covid. Nimeni nu știe încă dacă vă va împiedica să răspândiți virusul la alții. Dar aceste informații vin din partea specialiștilor, pe zi ce trece. Oamenii de știință își fac griji că persoanele vaccinate pot răspândi virusul. Acestea ar putea să-l păstreze în circulație în comunitățile lor, punând persoanele nevaccinate în pericol. Printre specialiștii care vorbesc despre obligativitatea purtării măștilor la persoanele vaccinate este și medicul Dorel Săndesc.

Riscul nepurtării măștilor de protecție pentru cei vaccinați

Noile vaccinuri Covid-19 de la Pfizer și Moderna par a fi remarcabil de bune în prevenirea bolilor grave. Dar nu este clar cât de bine vor împiedica răspândirea coronavirusului. Asta pentru că studiile Pfizer și Moderna au urmărit doar câte persoane vaccinate s-au îmbolnăvit de Covid-19.

Acest lucru lasă deschisă posibilitatea ca unele persoane vaccinate să se infecteze fără a dezvolta simptome. Aceștia, spun specialiștii, ar putea apoi transmite virusul, mai ales dacă intră în contact strâns alții sau nu mai poartă măști.

Dacă persoanele vaccinate ar răspândi virusul, acestea ar putea să îl păstreze în circulație în comunitățile lor, punând persoanele nevaccinate în pericol, avertizează specialiștii. O mulțime de oameni se gândesc că, odată ce vor fi vaccinați, nu vor mai trebui să poarte măști. Va fi cu adevărat esențial pentru ei să știe dacă trebuie să continue să poarte măști, deoarece ar putea fi încă contagioși, mai spun aceiași specialiști.

Medicul Dorel Săndesc trage un nou semnal de alarmă

Dacă la nivel internațional s-a pus problema obligativității purtării măștilor la persoanele vaccinate, și în România există voci care spun același lucru. Medicul Dorel Săndesc, şeful secţiei ATI a Spitalului Judeţean din Timișoara, a vorbit pe larg despre acest aspect foarte important. Medicul a explicat care este logica purtării măștilor la persoanele vaccinate, în concordanță cu afirmațiile făcute de specialiști la nivel internațional.

”Unele studii arată că vaccinatul, care are un nivel bun de anticorpi în sânge, nu are uneori anticorpi în căile superioare. Deci ar putea să găzduiască virusul, să nu-l omoare imediat, ci să-l transmită. Astfel, dacă nu eşti vaccinat, te expui şi când intri în contact cu o populaţie mare de vaccinaţi. Iluzia că mă protejez lăsând pe alţii să se vaccineze este falsă. Cei vaccinaţi se vor bucura de libertate.

Dar ei pot fi transmiţători pentru cei nevaccinaţi. Ţinând cont de aceste date ştiinţifice, sunt de acord cu întruniri publice fără mască între persoanele vaccinate. Ele sunt protejate, nu fac boala. O precauţie se impune când populaţia este mixtă. Toate aceste observaţii au o unică concluzie. Vaccinarea este calea. Şi ca să te protejezi pe tine şi pe cei din jur”, a spus medicul Dorel Săndesc.

La nivel internațional, deși nu sunt foarte multe studii, s-a ajuns la o concluzie, în cele din urmă. Persoanele vaccinate care au o încărcătură virală ridicată, dar care nu prezintă simptome, ”ar fi de fapt, cei care ar putea răspândi virusul”. Asta deoarece ar putea fi sub un fals sentiment de securitate, este concluzia specialiștilor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI