27 ian. 2022 | 15:56

De ce ouăle au mai multe culori în comerț. Cât de mult contează ce tip de ou alegi când faci cumpărături

Știri generale
De ce ouăle au mai multe culori în comerț. Cât de mult contează ce tip de ou alegi când faci cumpărături

Faptul că oulăle mai închise la culoare sunt obligatoriu mai sănătoase decât cele albe este un mit, astfel că nu ne putem baza doar pe felul în care arată atunci când avem de luat o decizie. Dacă obișnuiești să consumi ouă de găină, atunci cel mai probabil ți-ai format deja o preferință în ceea ce privește culoarea cojii acestora din motive pe care nu le poți neapărat explica. Te-ai întrebat, totuși, ce ce au ouăle din comerț mai multe culori? Află în continuare.

De ce ouăle au mai multe culori în comerț

Ajunși la raionul cu ouă, mulți oameni preferă să le pună în coș pe cele maro crezând că acestea sunt „mai sănătoase“ sau „mai naturale“ decât cele albe – dar se bazează asta pe ceva mai mult decât marketing? Ei bine, în realitate, culoarea cojii nu ne spune nimic despre de se află în interiorul oului sau despre cât de sănătos este.

Când vine vorba de gust și conținut nutrițional, toate ouăle sunt mai mult sau mai puțin la fel. Caracteristicile care fac unele ouă mai delicioase decât altele, ca de exemplu gălbenușurile mari, de un galben electric, cu o aromă mai bogată, constau în hrana care îi este oferită puiului care le-a depus în acel moment, precum și mediul în care trăiește.

Astfel, ouăle depuse de găini „fericite“, care umblă libere și mănâncă, printre altele, resturi de la masa omului vor depăși întotdeauna opțiunile de fabrică pe rafturile supermarketului. Prin urmare, nu culoarea face oul mai sănătos sau, implicit mai gustos, ci felul în care trăiesc și se alimentează găinile.

Citește și: De ce au fost interzise mai multe tipuri de ouă în magazinele Lidl și Kaufland din Germania. Legea care a apărut

Cât de mult contează ce tip de ou alegi

Totuși, rămâne întrebarea: dacă toate ouăle sunt la fel în interior, de ce vin în atât de multe culori diferite?

Răspunsul este destul de simplu: rase diferite de găini, depun ouă de culori diferite. Majoritatea găinilor crescute în scop comercial fac parte din rasa Leghorns și depun ouă albe. Prin urmare, nu e de mirare că majoritatea ouălor de la băcănie au coaja într-o nuanță de alb.

Totuși, există zeci de rase diferite de pui, unele dintre ele lăsând pigmenți pe suprafața ouălor înainte de a le depune.