În ajunul Revelionului, românii se pregătesc pentru o masă festivă, unde salata de boeuf este, fără îndoială, unul dintre preparatele de bază. Deși este un preparat cu legume și carne, nutriționiștii recomandă prudență, având în vedere cantitatea mare de maioneză care însoțește de obicei acest fel de mâncare. Mihaela Bilic, una dintre cele mai renumite nutriționiști din România, explică de ce salata de boeuf trebuie consumată cu moderație, în special în perioada sărbătorilor.
Mihaela Bilic subliniază că salata de boeuf, deși pare un preparat ușor datorită legumelor folosite, nu este chiar atât de inofensivă pentru siluetă.
Principalul ingredient care poate ”strica” echilibrul caloric al acestei salate este maioneza. Deși conține cartofi, rădăcinoase, mazăre și murături, care sunt alimente sănătoase, maioneza, făcută pe bază de ulei, adaugă foarte multe calorii.
”Uleiul are mai multă grăsime decât untul, iar maioneza nu trebuie să fie din belșug”, a avertizat Mihaela Bilic la postul de radio Europa FM.
Medicul nutriționist recomandă ca porția de salată de boeuf să fie limitată la 2-3 linguri pentru a evita riscul de a depăși necesarul caloric zilnic.
Chiar dacă mulți români consideră că salata de boeuf este un preparat relativ ușor, Mihaela Bilic atrage atenția asupra conținutului mare de ulei din maioneză.
Într-o porție obișnuită de salată, maioneza poate reprezenta o cantitate semnificativă de grăsimi, ceea ce face ca preparatul să nu fie tocmai dietetic.
”Maioneza nu trebuie să fie din belșug, altfel cuvântul salată chiar nu își are rostul”, explică medicul nutriționist.
Ea recomandă ca această salată să fie consumată cu moderație, mai ales în contextul sărbătorilor de iarnă, când mesele sunt bogate și deseori pline de alimente calorice.
În loc de maioneza clasică, Mihaela Bilic sugerează variante mai ușoare, cum ar fi folosirea iaurtului grecesc sau a unui amestec de iaurt și muștar pentru a obține o consistență cremoasă, dar cu mult mai puține grăsimi.
De asemenea, se pot adăuga mai multe legume și mai puțină carne sau maioneză, astfel încât preparatul să devină mai ușor, fără a pierde din gustul său inconfundabil.