27 sept. 2022 | 11:05

De ce ospătarii iau meniul de pe masă imediat după ce ai comandat. Motivul te va surprinde

Diverse
De ce ospătarii iau meniul de pe masă imediat după ce ai comandat. Motivul te va surprinde
Motivul pentru care ospătarii iau meniul de pe masă imediat după ce ai comandat

De ce ospătarii iau meniul de pe masă imediat după ce ai comandat? Este o seară romantică, iar tu vrei să-ți impresionezi partenera. Alegi cel mai bun restaurant din oraș, cumperi ceva cadouri și te asiguri că este totul pus la punct. Cu flori în mână, îți întâlnești iubita, ajungeți la restaurant și vine ospătarul cu menu-urile și comandați. Dar, nici nu apuci bine să termini ce vrei să comanzi, că te trezești fără niciun menu pe masă. Mai mult ca sigur că te vei întreba de ce ospătarii iau meniul de pe masă imediat după ce ai comandat. Deși este un gest aparent deranjant, motivul te va surprinde. Așa că, înainte de plănui o cină romantică, află de ce ospătarii iau meniul de pe masă imediat după ce ai comandat.

Motivul pentru care ospătarii iau meniul de pe masă imediat după ce ai comandat

În primul rând, meniurile restaurantelor de calitate mai bună sunt tipărite în cantități limitate. În general, acestea nu sunt manșoane laminate care nu se schimbă niciodată, ci sunt tipărite în funcție de disponibilitatea produselor proaspete și de sezonalitatea acestora.

Coperțile sau broșurile meniului pot costa, de asemenea, destul de mult. Așadar, un restaurant de 60 de locuri cu specific gastronomic ar putea avea doar 35 de meniuri disponibile pentru două mese.

În al doilea rând, spațiul la masă este un element important. Tacâmuri pentru antreuri, tacâmuri pentru mâncăruri principale, pahare de vin, pahare de apă, pahare de apă, farfurii, farfurii laterale, lista de vinuri. Pur și simplu nu există loc pentru meniuri care să stea nesupravegheate.

Fiecare restaurant are o secvență de servire

Cel mai important, însă, este faptul că acest lucru permite întregului personal de servire și conducerii să știe exact unde vă aflați în secvența de servire. Fiecare restaurant are o secvență de servire. Această secvență variază ușor în funcție de preferințele proprietarului și de cultură. Dar în esență este ca o piesă de teatru.

Unele secvențe de servire vor permite ca apa, pâinea gratuită și uleiul să fie livrate doar după ce comanda este luată. De obicei, somelierul va veni și va discuta despre preferințele în materie de vinuri după ce v-ați ales masa.

De asemenea, tacâmurile trebuie să fie adaptate la selecția de meniu dorită. Nimic din toate acestea nu se poate întâmpla dacă fiecare membru al echipei de ospătari nu știe exact unde vă aflați în ceea ce privește secvența de servire, explică specialiștii.

Există tot felul de mici semnale

Dacă vă duceți la toaletă în timpul mesei, la întoarcere veți găsi șervețelele frumos împăturite lângă farfurie. Acestea vor fi împăturite într-un mod diferit de șervețelul frumos împăturit pe care l-ați găsit la primul loc.

În general, acest lucru informează personalul că acel loc este ocupat. Că oaspetele a ieșit în scurt timp și a părăsit masa mai devreme, caz în care șervețelul ar fi fost îndepărtat.

Secvența de servire este greu de descris. Dar cu cât restaurantul este mai atent, cu atât devine mai complicată. Într-o sală de mese de bază ospătarul vă poate vizita masa sau o poate verifica de la distanță de 2-4.

Dacă vorbim de un restaurant de fine dining poate avea 14-20 de secvențe. Dintre acestea, aproximativ o treime vor avea indicii atașate, pentru a informa ceilalți ospătari despre locul în care vă aflați.

Priviți cu atenție data viitoare când ieșiți la un restaurant frumos, indiciile și semnalele sunt subtile. De asemenea, ascultați, veți auzi adesea zgomote slabe pe care maitrele și managerii le folosesc ca indicii pentru personalul de servire. Ospătarii sunt pregătiți să le asculte, fără a fi deranjant pentru clienți.

Reguli de etichetă la restaurant pe care nu toată lumea le respectă

Toată lumea adoră să ia masa în oraș. Da, într-o perioadă de inflație ridicată, poate fi logic să căutați modalități de a economisi bani pe alimente. Așa vă puteți pregăti propriile mese mai ieftine acasă.

Dar a mânca în oraș la un restaurant este încă un răsfăț plăcut. Înainte de a vă îndrepta spre restaurantul preferat, amintiți-vă regulile generale de etichetă care se aplică atunci când luați masa în oraș.

Fie că vă răsfățați cu o masă rafinată, fie că mergeți la restaurantul local cu grătar, există câteva reguli. Țineți cont de următoarele 12 reguli de etichetă la restaurant pe care toată lumea ar trebui să le respecte.

1. Nu-i tăiați calea chelnerului

Atunci când chelnerii se prezintă sau vă enumeră specialitățile zilei, nu-i întrerupeți la mijlocul frazei cu comanda dumneavoastră.

Chiar dacă ați mai fost la un restaurant și știți ce vă place, este lipsit de considerație să întrerupeți chelnerii care încearcă doar să-și facă treaba.

În plus, este posibil ca restaurantul să ofere în acea zi o ofertă specială care să vă placă. Așa că, ascultați.

2. Nu vă zgârciți la bacșișuri

Ideea că ar trebui să dai bacșiș doar atunci când primești cel mai bun serviciu nu mai este valabilă. Cercetări recente sugerează că până la 60% din salariile personalului de servire provin din bacșișuri.

Asta înseamnă că a sări peste, sau a te zgârci, la bacșiș este o adevărată palmă dată acestor lucrători, mulți dintre ei încercând probabil să nu mai trăiască din salariu în salariu.

Cât de mult este în general acceptabil ca bacșiș variază de la un loc la altul și depinde de tipul de unitate. Cu toate acestea, într-un restaurant unde aveți un ospătar, un bacșiș de 20% este de obicei acceptabil în general.

3. Așteptați să fiți așezat la masă

În timp ce unele restaurante sit-down pot avea o politică „stai unde vrei”, majoritatea se așteaptă să așteptați ca o gazdă să vă așeze.

De asemenea, dacă vă întâlniți cu mai multe alte persoane la masă, se consideră că este o bună etichetă să așteptați ca întreaga petrecere să sosească înainte de a vă așeza. Unele restaurante pot chiar cere acest lucru.

4. Nu strigați pentru a atrage atenția chelnerului

Există alte părți ale lumii în care este complet acceptabil să strigi pentru a atrage atenția chelnerului într-un restaurant. Cu toate acestea, acest lucru este în general considerat ca fiind de proastă educație.

Probabil că ospătarii se vor uita în mod regulat pentru a verifica dacă ați terminat sau dacă vă apropiați de sfârșitul mesei. Dacă îi priviți în ochi sau dacă dați din cap în direcția lor, le veți spune să vină la voi.

Dacă vă aflați într-un restaurant foarte aglomerat sau dacă ospătarul este de negăsit, este în regulă să vă îndreptați spre partea din față a restaurantului și să anunțați gazda sau managerul că doriți nota de plată.

5. Nu încercați să luați mâncare acasă de la un bufet

Bufetele sunt grozave. Ele vin într-o mulțime de varietăți diferite și oferă clienților posibilitatea de a gusta o gamă largă de alimente pe care altfel nu le-ar comanda.

Acestea fiind spuse, este, de asemenea, în general, o etichetă proastă – și poate împotriva regulilor restaurantului – să aduci orice fel de recipient într-un bufet și să îl umpli cu mâncare pentru a o aduce acasă.

6. Păstrați obiectele personale în afara mesei

Da, acest lucru include și telefonul tău. Indiferent cu cine luați masa, este considerat nepoliticos să fiți în mod constant la telefon în timpul mesei.

De asemenea, este o idee bună să țineți alte obiecte personale – cum ar fi poșete, chei sau portofele – departe de masă. În acest fel, personalul de servire are loc pentru a vă așeza mâncarea și băuturile.

7. În cele mai multe cazuri, nu trimiteți vinul înapoi

Experții în etichetă recomandă ca patronii să evite să trimită paharele de vin înapoi, cu excepția cazului în care băutura este deosebit de groaznică.

În restaurantele de lux, de obicei, servitorul vă va da un strop de vin pentru a gusta înainte de a umple un pahar. Acesta ar fi momentul să notați că ați dori să încercați ceva diferit.

8. Așezați-vă șervețelul în poală

Când vă așezați la restaurant, sau cel puțin înainte de a începe să mâncați, puneți-vă șervețelul de pânză în poală. Dacă ți s-a dat doar un șervețel de hârtie, este în regulă să-l lași pe masă.

Șervețelele de in pot fi, de asemenea, așezate înapoi pe masă după ce ați terminat de mâncat pentru a-i anunța chelnerului că ați terminat.

9. Anunțați-l pe chelner cum veți plăti în avans

Dacă intenționați să acoperiți costul cinei pentru întreaga petrecere, este o idee bună să anunțați ospătarii în prealabil, astfel încât să nu existe confuzii atunci când vine timpul să plătiți nota de plată.

Același lucru este valabil și în cazul în care masa plănuiește să împartă nota de plată. În prezent, majoritatea restaurantelor pot împărți cu ușurință costurile pe feluri de mâncare, dar este politicos să vă asigurați că aveți această opțiune înainte de a comanda efectiv.

10. Puneți tacâmurile în farfurie când ați terminat

Așezați tacâmurile  în farfurie este o modalitate bună de a-i indica chelnerului că ați terminat de mâncat, mai ales dacă mai aveți mâncare în farfurie.

În restaurante, aceasta este o mișcare mult mai subtilă și mai acceptabilă din punct de vedere social decât să strigi la un membru al personalului să vină să ia farfuriile.

11. Așteptați să mâncați până când toată lumea este servită

În unele gospodării, a aștepta ca toată lumea să ia cina înainte de a începe să mâncați nu este norma. Cu toate acestea, în restaurante, este o etichetă standard.

În cele mai multe cazuri, ospătarii vor face un efort pentru a încerca să aducă mâncarea la toți cei de la masă cam în același timp, astfel încât să nu așteptați prea mult timp cu mâncarea în fața dumneavoastră.

Dacă se întâmplă să luați masa cu asociați de afaceri sau cu alte persoane pe care nu le cunoașteți foarte bine, această regulă este deosebit de importantă pentru a nu părea nepoliticos.

12. Nu schimbați locurile după ce ați comandat

Ospătarii sunt binecuvântați cu o memorie incredibilă, dar alții folosesc un sistem prin care își pot aminti cine ce a comandat și ce anume atunci când este timpul să vă aducă masa.

Dacă tu și persoanele cu care iei masa vă amestecați în jurul mesei, va fi mai dificil pentru chelneri să-și facă treaba. Dacă trebuie să schimbați locurile, faceți-o înainte de a comanda și apoi rămâneți pe loc.

Concluzie

Regulile pentru a lua masa în oraș variază foarte mult în funcție de locul în care mergeți. Unele restaurante impun lucruri precum codul vestimentar. Unele chiar rezervări făcute în avans sau meniuri fixe din care clienții trebuie să își aleagă mâncarea.

De asemenea, nu uitați că mesele la restaurant pot fi un răsfăț, mai degrabă decât a mânca tot timpul în oraș. Este o modalitate excelentă de a economisi bani. Mai ales în aceste vremuri economice dificile.

Acum că ați aflat cele 12 reguli, precum și de ce ospătarii iau meniul de pe masă imediat după ce ai comandat, veți avea o seară reușită la restaurantul preferat, alături de persoana iubită.

Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Soarta misterioasă a aurului lui Ceaușescu. Ce s-a întâmplat cu o avere colosală
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Adevărul despre Traian Băsescu. Nimeni n-a știut. Ce a făcut pe timpul lui Ceaușescu
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Cine era ȘOFERUL MORT în accidentul de TRAMVAI! RĂSTURNARE ȘOCANTĂ de SITUAȚIE
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro