Atunci când ne este foame și vrem să mâncăm ceva rapid și gustos, de cele mai multe ori mergem la un restaurant de tip fast-food, unde ne satisfacem poftele culinare și ne așteptăm să fim serviți de persoane responsabile, ce adoptă o anumită ținută și sunt atenți la nevoile noastre. Iată motivul pentru care angajații de la fast-food sunt obligați să aibă capul acoperit.
Poate ai observat sau nu acest mic detaliu, dar în aproape toate restaurantele de mâncare fast-food, angajații sunt obligați să poarte o anumită uniformă. Pe lângă cămașă, fustă sau pantaloni, cei care lucrează la fast-food poartă și un șorț și o bonetă sau șapcă pe cap.
De-a lungul timpului, clienții restaurantelor au fost convinși de faptul că motivul principal pentru care angajații localurilor de tip fast-food au capul acoperit este din considerente estetice. Deși este cât se poate de adevărat, acesta nu este singurul motiv.
Angajații care îți preiau comanda și îți aduc pungile cu mâncare, precum și personalul care lucrează în spate, în bucătărie, acolo unde îți pregătesc mâncarea, trebuie neapărat să poarte șapca.
Indiferent dacă poartă șepci sau bonete, persoana care îți aduce burgerul, cartofii prăjiți sau pizza poartă de obicei ceva pe cap. Aceste accesorii sunt mai mult decât o declarație de modă. Lanțurile de fast-food trebuie să impună ca personalul lor să aibă capul acoperit, pentru a respecta reglementările de sănătate.
Pălăriile purtate de angajații de la fast-food servesc aceluiași scop ca și plasele de păr purtate de lucrătorii de la cantina școlii. Acestea împiedică desprinderea părului și căderea în alimente, ceea ce ar putea reprezenta un risc pentru sănătatea mesenilor, conform Mental Floss.
California adoptă o poziție similară cu privire la articolele pentru acoperirea capului în restaurantele fast-food ca și alte guverne locale din SUA. Codul de sănătate și siguranță al statului spune:
„Toți angajații din sectorul alimentar care pregătesc, servesc sau manipulează alimente sau ustensile trebuie să poarte dispozitive de reținere a părului, cum ar fi pălării, acoperitoare de păr sau plase, care sunt concepute și purtate pentru a împiedica părul să intre în contact cu alimente preambalate, echipamente curate, ustensile, lenjerie de pat și articole de unică folosință neîmpachetate.”
Probabil ați observat că nu toți angajații restaurantului poartă o plasă de păr sau o șapcă. În unitățile de lucru, barmanii, gazdele și personalul de așteptare pot scăpa, dacă își strâng părul sau îl tund, deoarece „prezintă un risc minim de contaminare a alimentelor nepreambalate”.
Citește și Bunele maniere la masă. Ce preparate se mănâncă cu mâna la restaurant