A ține un secret este, pentru multă lume, extrem de dificil sau chiar imposibil. Indiferent de situație, omul este programat să nu țină nicio informație pentru el, ci să o împărtășească și cu ceilalți. Iată de ce nu poți păstra niciun secret pe care îl afli. Motivul este unul uluitor!
Ne place să bârfim. Să aflăm cât mai multe detalii despre o anumită persoană pe care fie o placem, fie o disprețuim. De cele mai multe ori, dăm secretul mai departe, în ideea că toată lumea va râde cu noi sau va comenta. Sau din cauza unui alt motiv, care este de-a dreptul neașteptat!
Se pare că persoanele care țin un secret încredințat de alții sunt mai nefericite și mai nesănătoase decât cele care nu păstrează nimic pentru ele și dau vestea tuturor.
Deși ne lăudăm că putem fi oameni de încredere, pe care prietenii se pot baza, în realitate suntem construiți să spunem tot ce aflăm, în măsura în care corpul ne răsplăteşte pentru aceste dezvăluiri, potrivit unui studiu. Mai multe cercetări au scos la iveală lucruri interesante despre încredere.
Pe baza mai multor studii efectuate în decursul ultimilor 30 de ani, cercetătorii au aflat că persoanele de încredere, care vor păstra secretele încredinţate, vor suferi probleme psihologice care se vor transforma chiar în afecţiuni fizice. Pe de altă parte, un secret dezvăluit și altora va face ca aceste probleme de sănătate să dispară.
Una dintre aceste cercetări aparține profesorului Tom Frijns. Studiul a fost realizat în anul 2009, cu ajutorul a 278 de adolescenţi. „International Journal of Behavioral Development”, care a publicat studiul, dezvăluia că persoanele tinere care țin un secret se confruntă cu stări depresive, singurătate și autocontrol slab. În momentul în care Frijns a reevaluat tinerii, cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani, a descoperit că subiecţii care nu au păstrat secretele se simţeau mai bine din punct de vedere psihic şi moral. Iar adolescenții care nu au dezvăluit informații prețioase despre ceilalți au dezvoltat probleme psihosociale. Astfel, să păstrezi un secret doar pentru tine afectează nu doar starea mentală, cât şi cea fizică.
Un alt studiu important, „Revealing Personal Secrets”, confirmă cele spuse mai sus. Profesoara de psihologie Anita Kelly, de la Universitatea Notre Dame, a descoperit că persoanele secretoase suferă mai des de migrene, greaţă şi dureri de spate.
„Oamenii secretoşi au tendinţa să fie şi mai bolnăvicioşi. Nu cred că exagerez când spun că acest tip de comportament poate deveni simptomatic la nivel biologic”, a precizat Anita Kelly.