Tigaia ta se clatină pe aragaz, refuzând să stea cum trebuie? O parte din tigaie are tendința de a arde jumătate din clătite? Dacă da, s-ar putea să fiți vinovați de încălcarea unor reguli vitale de gătit și de spălat. Multe gospodine, poate din lipsă de timp, se grăbesc în a spăla tigaia, dar, din păcate, acest lucru o poate deteriora.
Dacă vă invitați la cină prietenii și puneții tigaia fierbinte în chiuvetă când terminați de gătit, probabil că aceștia se vor strâmba la voi. Este tentant să folosești chiuveta ca o modalitate de a face loc pe aragaz, sau poate că ai o tigaie care pare că ar putea beneficia de o perioadă de înmuiere mai lungă.
Dar sunetul ăla de sfârâit este un indiciu că se întâmplă ceva nefast. Punerea unei tigăi fierbinți în apă rece provoacă ceva numit șoc termic. Acesta vă poate strica tigaia, chiar și pe cele scumpe.
Iată cum să îngrijiți cel mai bine tigaia, mai ales dacă sunt tigăi antiaderente.
Există o mulțime de cunoștințe științifice aici. În principiu, metalul se dilată atunci când este încălzit. Cele mai multe oale și tigăi sunt fabricate din mai multe straturi de metal, cum ar fi oțelul inoxidabil și aluminiul.
Ele pot avea, de asemenea, un strat emailat sau antiaderent. Fiecare dintre aceste materiale se dilată și se contractă la temperaturi diferite.
Acest lucru nu îl observați niciodată atunci când schimbarea are loc treptat. De exemplu, atunci când încălziți încet tigaia pe aragaz sau o lăsați să scadă la temperatura camerei în mod natural, straturile de metal se dilată împreună.
Problema apare atunci când introduceți o schimbare bruscă de temperatură, cum ar fi introducerea unei tigăi fierbinți în apă rece. Metalele se răcesc prea repede și tigaia începe de fapt să se tragă împotriva ei însăși.
Cu cât diferența de temperatură este mai mare, cu atât șocul este mai mare. Chiar și o cantitate mică de apă rece pe fundul chiuvetei poate face ca tigaia să se deformeze, să se spargă, să se crape sau să se ciobească.
Tigaia deformată este o problemă majoră, deoarece nu va mai găti uniform. Va permite uleiului să se adune pe o parte sau pe alta și cu siguranță nu vor fi așezate plat pe un aragaz cu inducție sau electric.
Chiar dacă tigaia nu se deformează, finisajul se poate desprinde. Smalțul sau acoperirea antiaderentă ciobită poate ajunge în mâncare.
Cel mai bun mod de a evita acest tip de deteriorare este să lăsați tigaia să se răcească treptat pe aragaz. Așezați tigaia pe un trepied sau pe o altă suprafață rezistentă la căldură.
Dacă folosiți blaturile de granit, asigurați-vă că le ștergeți mai întâi pentru a nu lăsa tigaia să stea din greșeală într-o baltă de apă.
„Dacă o tigaie fierbinte este plasată sub apă rece, se poate produce un șoc termic, care poate distruge o tigaie. Prin scăderea rapidă a temperaturii unei tigăi, pot apărea deformări și crăpături.
Dacă apare deformarea, fundul tigăii va deveni neuniform. Astfel, tigaia nu se va așeza uniform pe aragaz.
În plus față de deformare, pot fi prezente puncte calde și reci dacă tigaia este folosită din nou, nefiind încălzită și nici gătită uniform. Lăsați întotdeauna tigăile să se răcească în mod natural înainte de a le curăța cu apă rece.”, spun specialiștii.
Ar trebui să fiți deosebit de atent când vine vorba de tigaia antiadezivă subțire și de vase de gătit din sticlă sau gresie. Acestea sunt cele mai sensibile la șocuri termice.
Veți avea mai mult noroc cu una mai groasă și bine construită. Dar asta nu înseamnă că ar trebui să vă puneți tigăile din oțel inoxidabil sau din fontă direct în chiuvetă.
După ce o lăsați să se răcească pentru scurt timp, puteți accelera procesul de răcire adăugând cantități mici de apă călduță. Dacă v-ați deformat accidental tigaia, s-ar putea să fiți nevoiți să găsiți un înlocuitor.
Așa că, țineți cont de aceste sfaturi. Astfel nu vă veți strica tigaia favorită, mai ales dacă este cadou de la mama.