Fie că se face în cămară, frigider, balcon, beci, când vine vorba despre păstrarea legumelor și produselor alimentare, facem tot posibilul să asigurăm temperatura potrivită, fără să știm că mai sunt și alte condiții ce trebuie îndeplinite. Află de ce nu trebuie să ţii cartofii lângă ceapă.
Sunt două produse ce nu lipsesc din casele românilor din toate colțurile țării, fiind ingrediente aproape nelipsite din cele mai populare rețete. Sunt ieftine, simplu de cultivat și se găsesc cu ușurință în piețe, magazine și supermarketuri.
De cele mai multe ori, cartofii și ceapa sunt ținuți în același spațiu, fie că vorbim despre frigider, cămară, pivniță sau balcon. O greșeală, spun specialiștii.
Da, atât ceapa cât și cartofii se dezvoltă sub pământ, însă au nevoie de condiții complet diferite de depozitare. Mai mult, cele două legume se pot influența negativ una pe cealaltă dacă sunt ținute în acelaşi loc.
Specialiști din domeniul agriculturii au explicat că ele trebuie păstrate într-un mediu întunecat şi răcoros, însă nu una lângă cealaltă.
Potrivit acestora, ceapa eliberează un gaz numit etilenă ce influențează cartofii să se coacă rapid și în felul acesta îi face să putrezească, substanțele eliberate de tuberculi, în acel moment, ducând la grăbirea procesului de alterare a cepei. Este un cerc vicios ce poate fi rupt doar dacă alimentele sunt ținute separat.
Produsele ce emană etilenă – un hormon vegetal care ajută la dezvoltarea plantelor – nu ar trebui depozitate niciodată împreună. Din categoria fructelor, cele care eliberează această substanță sunt bananele și nu trebuie depozitate niciodată împreună cu merele.
Etilena este și un „ingredient” important în cazul unui truc util. Dacă îți dorești ca fructele sau legumele pe care le-au cumpărat să se coacă mai repede, tot ce trebuie să faci este să pui printre ele un fruct sau o legumă care produce etilenă.
Citește și: Pizza cu cartofi. Are doar trei ingrediente şi se face rapid, reţeta a devenit virală