Suntem deja în Săptămâna Mare dinaintea Paștelui. Am ajuns deja la una din cele mai importante zile din această săptămână, Joia Mare. Conform tradiției, în această zi se înroșesc ouăle, iar unele gospodine deja fac cozonacii. Dar mai sunt și alte tradiții și superstiții legate de această zi de care creștinii țin cont.
Joia Mare Sfântă este ziua în care creștinii comemorează Cina cea de Taină a lui Iisus. Este ziua dinaintea Vinerea Mare, care marchează crucificarea și moartea lui Iisus. Joia Sfântă este joia din Săptămâna Mare, care este săptămâna dinaintea Paștelui, din Duminica Floriilor până în Sâmbăta Mare. În Joia Mare se comemorează instituirea Euharistiei de către Iisus Hristos în timpul Cinei de Taină.
La Cina cea de Taină, Iisus a poruncit ca oamenii să se iubească unii pe alții, apoi a spălat picioarele ucenicilor săi ca un act de bunătate. Pentru a sărbători Joia Mare la catolici, Papa spală și sărută picioarele a 12 persoane, de obicei membri ai bisericii.
Euharistia se află în centrul vieții Bisericii. Este rugăciunea ei cea mai profundă și activitatea ei principală. Este, în același timp, sursa și culmea vieții ei. În Euharistie, Biserica își manifestă adevărata ei natură și se transformă continuu dintr-o comunitate umană în Trupul lui Hristos, Templul Duhului Sfânt și Poporul lui Dumnezeu.
Euharistia este sacramentul preeminent. El le completează pe toate celelalte și recapitulează întreaga economie a mântuirii. Viața noastră nouă în Hristos este reînnoită și sporită în mod constant prin Euharistie. Euharistia împărtășește viața, iar viața pe care o dă este viața lui Dumnezeu.
În afară de cele bisericești, creștinii ortodocși au și alte tradiții. De exemplu, astăzi este ziua în care gospodinele vopsesc ouăle în roșu. În unele gospodării este ziua în care se pregătesc și cozonacii. Una din tradiții spune că odată vopsite ouăle în Joia Sfântă, acestea nu se vor strica tot anul, ne vor proteja de rele, ghinioane și de dureri.
O altă tradiție, sau superstiție, cum vreți, spune că în Joia Mare nu este bine să spălăm absolut deloc. Bătrânii spun că dacă spălăm în această zi, în loc să dăm de pomană săracilor, le dăm celor decdați lăturile lăsate de rufele spălate. Așa că cel mai bine este să lăsăm rufele nespălate, măcar acum, și să ne gândim să dăm de pomană celor nevoiași și fără căpătâi.