De ce nu trebuie să sărutăm morții, de fapt. Un medic explică ce riscăm să pățim

De ce nu trebuie să sărutăm morții, de fapt. Un medic explică ce riscăm să pățim

Românii au un întreg ritual de înmormântare și o serie impresionantă de obiceiuri după ce o persoană apropiată se stinge din viață. Majoritatea au obiceiul să îl sărute pe cel decedat în zilele de priveghi sau înainte să îi fie pus capacul sicriului. Acest lucru este făcut din dragoste pentru omul pierdut, dar medicii explică faptul că rudele nu trebuie să mai facă asta. Care sunt riscurile la care se expun cei care își arată iubirea față de cel plecat din această lume?

Morții nu trebuie sărutați: explicația unui medic

Dr. Viktor Ivanovik a vorbit despre riscurile la care se expun persoanele care își sărută rudele decedate. Majoritatea românilor au obiceiul de a-și lua rămas-bun de la cei plecați de pe această lume printr-un sărut.

Acest obicei se petrece în zilele de priveghi sau atunci când decedatul este condus pe ultimul drum. Un videoclip postat de un medic din Moldova a ajuns viral pe rețelele de socializare.

Specialistul a explicat tuturor că oamenii nu ar trebui să mai procedeze astfel. Expertul face educație medicală folosindu-se de cea mai populară platformă din ziua de azi: Tik Tok.

Sărutul persoanei iubite care a încetat din viață reprezintă pentru mulți un ultim gest de iubire și de adio. Doctorul a subliniat că în primele 9 ore după deces țesutul corpului începe să se descompună, iar bacteriile încep să iasă la suprafață

„Niciodată nu săruta pe cel răposat! 9 ore după deces, țesutul corpului începe să se descompună. Bacteriile corpului în stare de descompunere prind să iasă la suprafață. Factori de risc: pierderea mirosului, practic în totalitate!”, a scris medicul Viktor Ivanovik, pe contul personal de TikTok.

,,Este greu când te desparți de cineva drag”

Desigur că reacțiile nu au întârziat să apară în urma explicațiilor medicului. Majoritatea internauților au apreciat sfaturile acestuia, dar au recunoscut că nu pot ține cont de astfel de riscuri în asemenea situații.

„Mi-am pupat tatăl și aș mai face-o de un milion de ori! Pot să pierd și gustul și mirosul, este tatăl meu!”, „Sincer, nu cred că rezistă cineva să nu își pupe părintele pe mână sau frunte ultima oară. Eu am pupat mâna tatălui meu pentru ultima oară”,

„Este greu când te desparți de cineva drag. Spre exemplu un copil, mamă, tată, frate, etc. Poate aveți dreptate științific, dar într-o asemenea situație e greu”, „Cele mai bune sfaturi de care sunt 100% satisfăcut și le respect”, au fost doar câteva dintre comentariile internauților.