26 iun. 2020 | 20:26

Cât costă, de fapt, o înmormântare în România. Sumele pe care trebuie să le scoți din buzunar

Știri generale
Cât costă, de fapt, o înmormântare în România. Sumele pe care trebuie să le scoți din buzunar
Cât costă, de fapt, o înmormântare în România. Sumele pe care trebuie să le scoți din buzunar

Pierderea unei presoane dragi este o durere. Tristul eveniment trebuie să se desfășoare, conform tradiției ortodoxe, în numai trei zile, un timp scurt pentru a jeli apropiatul. Iată ce cât te costă o înmormântare și ce trebuie să știi.

Cât costă, de fapt, o înmormântare în România

Dacă defunctul nu are loc de veci, trebuie să pregătești cel puțin 350 de lei pentru un loc minim de 3,90 m pătrați, concesionat pe perioadă de șapte ani. În funcție de cimitir, există posibilitatea de negociere. Pentru mai mult spațiu, prețul crește cu fiecare metru pătrat în plus. Există și posibilitatea ca spațiul să fie concesionat pe o perioadă mai mare și să fie reconsionat către moștenitorii legali.
După ce te-ai asigurat că defunctul va avea loc în cimitir, trebuie să te asiguri că vei plăti și o taxă de 5 lei pe metru pătrat în fiecare an.

Preotul

Preotul nu are voie să ceară bani pentru slujbele sau rugăciunile legate de înmormântare, iar dacă face asta, riscă să își piardă parohia. Dacă biserica pretinde bani pentru serviciile de înmormântare, conform BOR, acestea sunt de fapt ajutoare opționale pentru susținerea financiară a bisericii, pentru care trebuie să primești chitanță.

Groparul

Aici este diferența între sat și oraș. Direcția de Dezvoltare Servicii Publice a angajat gropari care sunt salariați la stat. Dacă înmormântarea de care te ocupi este la oraș, nu este nevoie să scoți bani din buzunar.

În schim, la sat, groparii sunt oameni care lucrează cu ziua și pot cere între 70 de lei și 150 de lei de persoană. Așadar, poți scoate din buzunar între 280 și 600 lei și ceva de mâncare, băut sau fumat.

Clopotarul și stegarul

Potrivit tradiției ortodoxe, vestea morții se împrăștie de la biserică. Clopotul va răsuna de mai multe ori câte 6 minute, începând cu vestea morții și până la pomana de șase săptămâni. Asta te va costa 50 de lei. Nici omul care va purta steagul nu face muncă voluntară, așadar el va costa între 20 și 50 de lei, în funcție de cât de apropiat îți este.

Cât costă sicriul

Prețul diferă în funcție de preferințele tale, dacă defunctul nu a cerut ceva specific. Cel mai ieftin pornește de la 400 de lei și poate fi din lemn de brad sau de fag. Unul de lux poate depăși 2000 de lei, este din nuc sau de tei, și poate ajunge și la 7000-8000 de lei (pentru cele din oțel). Dacă înmormântarea are loc vara, se poate închiria pentru 24 de ore un capac frigorific care costă între 150-200 lei.

Dacă optezi pentru cruce de marmură, prețurile pornesc de la 700 lei și pot ajunge la 2000 lei pentru cele cu modele sculptate. Cei mai mulți producători oferă transport gratuit.

Toaletarea, înhumarea, prețuri acte de înhumare

De cele mai multe ori, de toaletare se ocupă familia sau apropiații. Însă casele funerare oferă pachete pentru achiziționarea sicriului, care includ toaletarea, îmbălsămarea și actele de înhumare. Serviciul costă 500 de lei. Încălțămintea și hainele pornesc de la 300 de lei, până la ce sumă ești dispus să aloci. Accesoriile diferă în funcție de zona geografică a țării, vârstă, sex și statut social. Asta dacă vrei să ții cont de tradiții și să aloci un buget pentru fericirea defunctului în viața de apoi.

Pomana

Începând cu doliul pe care toți cei care vin să îl conducă pe defunct pe ultimul drum, până la prosoapele care se dau bărbaților să le prindă de braț și lumânările, prețul pornește de la 100 de lei și crește în funcție de numărul persoanelor. Fie că alegi pregătirea unei mese în curte, fie aranjezi o masă la restaurant, prețul de meniu clasic/persoană începede la 50 lei, pentru 2 feluri principale și sucuri.

Și coliva se vinde cu aproximativ 50 lei/kg, dacă nu știi să o prepari. Pentru pomenile următoare, de respectiv 3 zile, 9 zile, 40 zile, 3 luni, 6 luni, 9 luni, la un an, la fiecare sărbătoare a Morților și apoi în fiecare an, până la al 7-lea, tu poți decide cât, ce și cui oferi. Pentru serviciile de mai sus, există case funerare care au pachete complete sau parțiale, în cazul în care dorești să te ocupi personal de unele dintre aspecte.

PlaySport
Incredibil din ce câștigă Livia 150.000 de euro pe zi! La 19 ani e cea mai tânără miliardară din lume
Ego.ro
Antonia, GOALĂ pușcă! Poza din intimitate a scăpat pe net. Doar Alex Velea o vede AȘA
Digi24
Cetățeanul turc acuzat că a ucis o femeie și i-a aruncat trupul lângă A1 și-a recunoscut fapta. Ce le-a spus polițiștilor
Cancan.ro
Îl recunoști?! Cine este cerșetorul din imagine, de fapt? Cândva, era un artist îndrăgit de mulți români
GSP.ro
Cosmin Olăroiu, la capătul puterilor în Emiratele Arabe Unite: „M-am săturat!”
Stirile PROTV
Istoricul Armand Goșu: “Vladimir Putin va ataca un stat NATO. V-o dau în scris. Nu mâine, nu poimâine, dar se va întâmpla”
Romania TV
Theo Rose ŞI-A ÎNŞELAT IUBITUL! Vedeta a recunoscut tot: "Cred că se întâmplă în viața tuturor. A fost dureros!"
Capital.ro
Lege pentru toți proprietarii de apartamente. Este obligatoriu în orice bloc din România
EVZ.ro
Doliu în cultura românească. A murit un nume reprezentativ
Adevarul
O pisică gestantă a venit singură la ușa spitalului. Medicii veterinari au ajutat-o să nască VIDEO
BZI.ro
Câştigător Survivor România All Stars 2024. Cine va lua premiul de 100.000 de euro
Spynews.ro
Cum a reușit o femeie să nască de două ori în doar 22 de zile. Explicația este uimitoare: ”Am avut cea mai mare durere”
Libertatea.ro
Un angajat IKEA România, cercetat. „Schema” prin care a furat 440.000 de lei
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Ce se întâmplă când apeși tasta 6 la bancomat. Secretul pe care puțini îl știu
Redactia.ro
Irina Deleanu a acceptat să vorbească despre avansurile primite: "Dincolo de 'carcasă', mai e și altceva!"
Digisport.ro
Digi RCS&RDS dispare din luna mai. Reprezentanții companiei au făcut anunțul
Click.ro
Theo Rose a recunoscut că îl plăcea pe Anghel Damian din timpul relației cu Alex Leonte: „Strici și casa omului și pe a ta. Și-a asumat un mare risc...”
Viva.ro
Delir după delir la televiziunea rusă: „Trebuie să-i facem pe europeni să înțeleagă că pot muri, că va fi război nuclear în Europa”
Digi24
ANALIZĂ. Cine pleacă la oaste și ce șanse ai să lupți în prima linie dacă ne pune Putin gând rău și se sună mobilizarea generală
Digi24
Divorțul care zguduie lumea mondenă! Și-au spus ADIO după 23 de ani! Nimeni nu se aștepta la asta!
Unica.ro
Nu răspunde așa la telefon. Poate fi o escrocherie care costă
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Mellina s-a vindecat după câteva luni în care s-a confruntat cu probleme de sănătate. A fost la un pas de anorexie
Spynews
A murit un celebru designer din România. Dumnezeu să te ţină în braţele Sale!
Capital.ro
Prețul la care se vinde peștele de sticlă care se punea pe televizor | Bibeloul este o adevărată piesă de muzeu
Antena 3
Crina Mardare și Mișu Cernea, poveste de dragoste atipică. Nu au locuit niciodată împreună, deși au o relație de peste două decenii
TV Mania
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Nu-mi pasă...”
Avantaje
HALEP l-a DAT AFARĂ! E SCANDAL din NOU! Nimeni nu se aștepta
Mediaflux
Cum a reușit o femeie să nască de două ori în doar 22 de zile. Explicația este uimitoare: ”Am avut cea mai mare durere”
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O mai știi pe Tatiana Final Boss? Cum arată tânăra celebră pe TikTok, după ce a slăbit radical
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro