Deși suntem obișnuiți să-i cerem vânzătorului, la piață, să rupă frunzele, atunci când cumpărăm ridichi, ar trebui să ne gândim de două ori înainte de a-i mai încuviința asta. Ridichea se poate consuma cu tot cu frunze.
Frunzele de ridichi au proprietăți vitaminizante și remineralizante mult mai puternice decât rădăcinile de ridichii. Frunzele ridichii de lună conțin vitaminele A, B1, B2, vitamina C, fiind depurative și antioxice. Cura cu frunze de ridiche de lună are beneficii în afecțiuni hepatice și biliare, scorbut, avitaminoza A și B.
Aceste frunze sunt foarte bune pentru detoxifierea organismului, ajută la refacerea florei intestinale, protejează stomacul, fortifică sistemul imunitar slăbit de administrarea prea multor medicamente (sunt recomandate în special persoanelor care au luat medicamente cu efecte antibiotice, antiinflamatoare, tranchilizante, un timp îndelungat).
Una dintre cele mai interesante metode de a beneficia de aceste proprietăți are frunzelor este adăugarea lor în salate sau ciorbe. O salată deosebită și gustoasă este cea din frunze și rădăcină de ridiche, hrean sau usturoi verde și sos de soia, la care se mai poate adăuga condimente naturale, după gust.
Totodată, sucul obținut din frunzele verzi de ridichi este o sursă extraordinară de energie și sănătate pentru pentru organism.
Câteva ridichi servite între mesele principale îți pot ține de foame, astfel nu vei mai fi tenatat să mănânci tot felul de alimente nesănătoase.
Mai mult, acestea asigură cel puțin 14% din necesarul zilnic de vitamina C, un antioxidant care combate radicalii liberi și oferă organismului protecție împotriva răcelilor.
La fel ca majoritatea legumelor crucifere, și ridichile pot preveni unele modificări celulare care favorizează instalarea cancerului, mai ales cel de colon.
Potrivit unor specialiști, legumele crucifere conțin compuși care în combinație cu apa, ajută la eliminarea toxinelor cauzatoare de cancer și previn dezvoltarea celulelor canceroase.
Se pare că ridichile ar avea proprietăți antimicotice, datorită proteinei RsAFP2, despre care unele studii arată că ar putea duce la distrugerea ciupercilor care cauzează candidoza.
Totodată, este posibil ca ridichile să aibă și un efect benefic asupra sistemului reproducător, protejând femeile de o mai multe afecțiuni ginecologice și îmbunătățind astfel fertilitatea. Ridichea poate fi de diferite culori, de la roșu aprins până la negru,alb sau mov.