Românii adoră să consume cartofi pentru că sunt puțin mai accesibili și pot fi preparați în nenumărate moduri. De asemenea, gospodinele îi gătesc pentru că astfel reușesc să împace gusturile tuturor pofticioșilor de la masă. Cu toate astea, multe dintre doamne nu sunt atente la cei care au încolțit deja. Majoritatea oamenilor fac această greșeală și continuă să îi servească și așa. De ce nu trebuie să mai faci asta?
Cartofii încolțiți capătă o culoare verzuie și un gust amar. Majoritatea românilor îi consumă chiar și așa și nu sunt atenți la apariția acestor detalii. Astfel de legume sunt alese des de gospodinele care îi pregătesc în nenumărate feluri pentru pofticioșii din casă.
Cu toate astea, puține din ele îi elimină pe cei care nu mai sunt buni pentru mesele de zi cu zi, arată mitul cunoscut de toată lumea. Nutriționiști vin acum cu adevărul despre cei încolțiți care nu ar fi otrăvitori, dar care totuși au o aromă schimbată.
Toți oamenii trebuie să știe că legumele care încolțesc mai repede sunt pline de apă și cu siguranță stau mai mult decât trebuie într-un spațiu umed și încălzit. Coaja lor se îngroașă și devine pe alocuri verde, astfel apar muguri noi.
În acest stadiu, cartofii încolțiți se pregătesc să genereze plante noi, dar coaja lor conține o concentrație prea mare de solanină (substanță otrăvitoare care împiedică rozătoarele să îi mănânce). Nu trebuie totuși să îți faci griji pentru că întreaga cantitatea de solanină din coajă nu este atât de mare încât să ne pună în pericol sănătate, ci doar să îți strice puțin rețeta.
Mai mult decât atât, dacă această coajă este îndepărtată complet până la pulpă, atunci nu mai există niciun pericol. Acest lucru este susținut de un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Lincoln din Marea Britanie. Ei au admis totuși că gustul cartofilor încolțiți este puțin schimbat, dar pot fi consumați.
Aceste legume trebuie ținute la rece, dar nu la frigider. Este important ca spațiul de depozitare să fie bine aerisit și întunecos. De asemenea, află că lumina, căldura și umiditatea vor favoriza încolțirea și deshidratarea lor.
Cei mai mulți români au un loc special pentru ei în cămară sau în beci. Specialiștii recomandă să îi pui într-un sac de pânză sau într-o cutie care să aibă pe fund o bucată de carton. Cu siguranță nu o să întâmpini probleme cu cartofii dacă vei respecta pașii.