22 iun. 2021 | 23:41

De ce nu trebuie să faci duș în timpul furtunilor. Semnalul de alarmă, lansat de specialiști

Diverse
De ce nu trebuie să faci duș în timpul furtunilor. Semnalul de alarmă, lansat de specialiști
De ce nu trebuie să faci duș în timpul furtunilor

Luna iunie nu e deloc așa cum ne-am aștepta să fie. În ultimele săptămâni, România a avut parte de ploi torențiale, furtuni violente, vijelii și descărcări electrice.

De ce nu trebuie să faci duș în timpul furtunilor

Sistemul de Ro Alert i-a îndemnat pe cetățeni să se adăpostească ori de câte ori meteorologii au anunțat cod galben sau portocalii de ploi torențiale și vijelii.

Chiar dacă stai în casă în timpul furtunilor, ar trebui să știi că nu este deloc recomandat să faci duș. Specialiștii au vorvit despre pericolul pe care îl pot aduce ploile și descărcările electrice.

„Deseori neașteptate, furtunile de vară pot fi periculoase, fiind, de multe ori, însoțite de descărcări electrice. Iată cum ne putem proteja în timpul unei furtuni: ne adăpostim în casă, sau la nevoie, în autoturism; Închidem ușile și ferestrele; Evităm dușurile și sălile de baie – conductele instalațiilor pot conduce electricitate; Deconectăm aparatele electronice pentru a nu risca să fie defectate”, arată IGSU într-o postare pe Facebook.

Nu este recomandat să faci duș în astfel de condiții, iar asta pentru că există o ramificație de țevi sau instalații pentru colectarea apei care poate aduce orice încărcare electrică din spațiul învecinat.

Ce semnal de alarmă trag specialiștii

„În anumite condiții, funcție de descărcarea, de sarcinile pozitive strânse la sol apar astfel de descărcări în anumite zone. Pentru că în locuințele noastre există o ramificație întreagă, fie de țevi care alimentează apa curentă, fie că este vorba despre instalații pentru colectare apei, fie că este vorba despre instalații de aerisire care urcă spre zona superioară a blocului, toate acestea formează de fapt o ramificație de – să spunem într-un mod direct – de fire electrice, putem să ne imaginăm acest lucru.

Orice încărcare electrică din spațiul învecinat se poate propaga ușor spre zonele din interiorul clădirii. E vorba mai ales de baie, de duș, de toate aceste zone unde circulă apă, pentru că apa potabilă conține săruri și conduce curentul electric”, a spus el.

„De asemenea, nu stăm în preajma obiectelor înalte care pot conduce curentul electric, lângă un copac înalt, nu stăm în zona piscinelor. Toate acestea pot să ne agraveze sănătatea, când sunt descărcări electrice în vecinătate”, a spus, la Digi24, profesorul de fizică Silviu Gurlui.

Profesorul mai spune că la aproximativ 30 de minute de la ultimul tunet se pot relua activitățile din casă fără temeri de incidente.

„După circa 30 de minute de la ultimul tunet suntem oarecum în siguranță și putem să reluăm activitățile de uz casnic”, a adăugat el.

Parteneri
Ce trebuie să faci în ziua de Paște ca să ai noroc tot anul. Obiceiul care îți aduce succes
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit
Digi24
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Reapare un produs dispărut de 50 de ani. Reapare un produs dispărut de 50 de ani
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Interdicție completă în România. E ILEGAL pentru orice român sau străin. 3 ani închisoare
Capital.ro
Orașul din România în care se află cea mai frumoasă stradă din Europa
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
EXPLOZIE la o FABRICĂ de ARMAMENT din BERLIN! Alertă în GERMANIA
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O tânără a stârnit controverse după ce a recunoscut că nu își spală pijamalele după fiecare purtare. Ce i-au spus internauții
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro