De ce nu trebuie să faci duș în timpul furtunilor. Semnalul de alarmă, lansat de specialiști

De ce nu trebuie să faci duș în timpul furtunilor. Semnalul de alarmă, lansat de specialiști
De ce nu trebuie să faci duș în timpul furtunilor

Luna iunie nu e deloc așa cum ne-am aștepta să fie. În ultimele săptămâni, România a avut parte de ploi torențiale, furtuni violente, vijelii și descărcări electrice.

De ce nu trebuie să faci duș în timpul furtunilor

Sistemul de Ro Alert i-a îndemnat pe cetățeni să se adăpostească ori de câte ori meteorologii au anunțat cod galben sau portocalii de ploi torențiale și vijelii.

Chiar dacă stai în casă în timpul furtunilor, ar trebui să știi că nu este deloc recomandat să faci duș. Specialiștii au vorvit despre pericolul pe care îl pot aduce ploile și descărcările electrice.

„Deseori neașteptate, furtunile de vară pot fi periculoase, fiind, de multe ori, însoțite de descărcări electrice. Iată cum ne putem proteja în timpul unei furtuni: ne adăpostim în casă, sau la nevoie, în autoturism; Închidem ușile și ferestrele; Evităm dușurile și sălile de baie – conductele instalațiilor pot conduce electricitate; Deconectăm aparatele electronice pentru a nu risca să fie defectate”, arată IGSU într-o postare pe Facebook.

Nu este recomandat să faci duș în astfel de condiții, iar asta pentru că există o ramificație de țevi sau instalații pentru colectarea apei care poate aduce orice încărcare electrică din spațiul învecinat.

Ce semnal de alarmă trag specialiștii

„În anumite condiții, funcție de descărcarea, de sarcinile pozitive strânse la sol apar astfel de descărcări în anumite zone. Pentru că în locuințele noastre există o ramificație întreagă, fie de țevi care alimentează apa curentă, fie că este vorba despre instalații pentru colectare apei, fie că este vorba despre instalații de aerisire care urcă spre zona superioară a blocului, toate acestea formează de fapt o ramificație de – să spunem într-un mod direct – de fire electrice, putem să ne imaginăm acest lucru.

Orice încărcare electrică din spațiul învecinat se poate propaga ușor spre zonele din interiorul clădirii. E vorba mai ales de baie, de duș, de toate aceste zone unde circulă apă, pentru că apa potabilă conține săruri și conduce curentul electric”, a spus el.

„De asemenea, nu stăm în preajma obiectelor înalte care pot conduce curentul electric, lângă un copac înalt, nu stăm în zona piscinelor. Toate acestea pot să ne agraveze sănătatea, când sunt descărcări electrice în vecinătate”, a spus, la Digi24, profesorul de fizică Silviu Gurlui.

Profesorul mai spune că la aproximativ 30 de minute de la ultimul tunet se pot relua activitățile din casă fără temeri de incidente.

„După circa 30 de minute de la ultimul tunet suntem oarecum în siguranță și putem să reluăm activitățile de uz casnic”, a adăugat el.

Urmăriți Playtech.ro și pe