În credința ortodoxă sunt multe lucruri despre care se spune că nu ar trebui să le facem. De exemplu, atunci când aprindem o candelă, uleiul din aceasta nu ar trebui aruncat. Credincioșii spun că este ulei sfințit, și că are anumite beneficii pentru sănătatea noastră. În conștiința creștină se crede că acest ulei sfințit, mai ales cel din biserici, are puteri tămăduitoare, fiind sfințit prin Sfânta Liturghie, care este principala slujbă liturgică euharistică.
Încă de la începuturile ortodoxiei, uleiul a avut un loc aparte în procesiunile religioase și în slujbele religioase ținute de preoți. Uleiul catehumenilor este uleiul folosit în unele biserici creștine tradiționale în timpul botezului. În credința populară a creștinilor se crede că uleiul îl întărește pe cel botezat să se îndepărteze de rău, de ispite și de păcat.
Sfântul muron, sau uleiu sfințit, este compus din ulei de măsline și patruzeci și opt de arome și flori. Porțiunea rămasă din uleiul sfânt binecuvântat anterior este turnată în uleiul nou pregătit în timpul ceremoniei de binecuvântare și transmite binecuvântarea din generație în generație, conform practicilor ecumenice.
Un obiect prezent în permanență în biserici, dar și în casele creștinilor este candela, sau cum era recunoscută în trecut lampa care veghează. În fapt este un recipient din sticlă, cu anumite ornamente creștine, în care preoții pun uleiul sfințit în timpul Sfintei Liturghii, la care se adaugă un fitil din bumbac, ulterior fiind aprins.
În conștiința creștină se spune că acest ulei este tămăduitor, și de aceea este bine să nu îl aruncăm, după ce lumina sfântă se stinge, conform Ortodoxia. Au existat de-a lungul timpului diferite mărturii despre miracole dumnezeiești făcute cu ajutorul acestui ulei sfințit folosit la candele.
Se mai spune că un credincios poate face dintr-un ulei normal, unul sfințit, ținând în mâini un recipient deschis cu ulei de măsline și, ulterior, după ce rostește o rugăciune către Dumnezeu Tatăl, îi va cere să sfințească uleiul și precizând autoritatea, de exemplu, Iisus, prin care va fi sfințit uleiul.
În practica religioasă din biserici există trei uleiuri sfinte, folosite și astăzi. Este vorba de crisma, un amestec binecuvântat de ulei de măsline și balsam, uleiul catehumenilor, ulei de măsline binecuvântat, și uleiul bolnavilor, tot ulei de măsline binecuvântat.
În credințăa ortodoxă se precizează că ungerea cu lei sfințit simbolizează slujirea și servește trei scopuri distincte. Este privită ca un mijloc de sănătate și confort, ca un semn de onoare și ca un simbol al consacrării.