Românii nu se mai pot debranșa de la sistemul centralizat de încălzire. Prețurile au crescut enorm, iar mulți dintre ei vor plăti facturi uriașe.
Încep probele pentru furnizarea căldurii în București, iar oamenii care vor să se debranșeze de la sistem, nu o mai pot face acum. În momentul de față nu mai pot fi depuse nici cererile de dbranșare parțială, iar asta pentru că de luni vor începe probele de furnizare a căldurii.
Iarna trecută, un bucureștean din cinci nu a avut căldură, iar Termoenergetica nu recomandă nici debranșarea, dar nici sursele alternative de încălzire.
Motivul? Deși căldura vine rar sau deloc, cel puțin este ieftină. Reprezentanții Termoenergetica vor să îi convingă pe bucureșteni să nu renunțe la sistemul centralizat de încălzire.
În acest sens, ei au făcut o analiză care arată câți bani ajunge să de u bucureștean la final de lună pe căldură în funcție de sistemul de încălzire ales.
Potrivit calculelor, la un consum anual de 6,12 gigacalorii, cei din Capitală care stau într-un apartament cu 2 camere și sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire plătesc mai puțin de 170 de lei.
Între timp, cei care au centrală de apartament dau 360 de lei pe lună pentru căldură. Cu acești bani, oamenii pot face căldura constantă în casă la o temperatură de 20 de grade.
Termoenergetica spune și că nu e vorba doar de costuri, pentru că sistemul central de termoficare este mai puțin dăunăto mediului.
Potrivit analizei, durata de viață a acestui sistem este de 30 de ani, pe când cei cu centrale de apartament trebuie să o schimbe după 10 ani.
Totuși, Termoenergetica nu spune și faptul că bucureștenii racordați la sistemul centralizat primesc căldură doar dacă în zonă nu sunt avarii, lucrări de mentenanță sau de modernizare a sistemului de încălzire.
Argumentele lor sunt costurile și grija față de mediul înconjurător, dar în tot acest timp, mulți bucureșteni au renunțat să mai spere că vor avea căldură în lunile de iarnă, motiv pentru care se gândesc la tot felul de variante alternative de încălzire.