16 aug. 2023 | 15:43

De ce nu se coc roșiile, de fapt. Greșeala uriașă pe care o fac mulți. De asta rămân verzi

Diverse
De ce nu se coc roșiile, de fapt. Greșeala uriașă pe care o fac mulți. De asta rămân verzi
De ce nu se coc roșiile

Cultivarea roșiilor este o provocare mare pentru majoritatea grădinarilor, iar una dintre problemele des întâlnite este coacerea neuniformă a acestora. Tomatele sunt suculente și delicioase, dar puțini știu de ce nu se coc roșiile, de fapt, și rămân verzi unele dintre ele.

De ce nu se coc roșiile și rămân verzi

Roșiile din grădina proprie sunt preferate de toți, mai ales că gustul lor nu se compară cu cel al roșiilor pe care le găsim în comerț. Acestea sunt vedetele sezonului cald și sunt nelipsite de pe mesele românilor.

Cultivarea roșiilor poate părea o sarcină ușoară pentru mulți dintre noi, dar există câțiva factori care pot dăuna răsadurilor și pot afecta maturarea corectă a tomatelor. Mulți producători și-au pus întrebarea de ce nu se coc roșiile, de fapt, și care sunt factorii care împiedică acest proces.

Mai exact, roșiile întâmpină probleme ‘pe ultima sută de metri’ a coacerii, iar unele rămân parțial verzi. La altele, în schimb, le culegem ca fiind coapte, dar atunci când le tăiem, în interior sunt încă verzi. Mai jos vă prezentăm motivele pentru care roșiile nu se coc complet!

Culegerea prematură și udatul în exces

Primul motiv ar fi că roșiile sunt culese prematur. Dacă sunt recoltate înainte de a-și atinge maturitatea deplină, acestea nu vor mai continua să se coacă după ce au fost culese din grădină. Important este să avem răbdare și să lăsăm tomatele să fie complet coapte înainte de recoltare.

Și udatul necorespunzător este una dintre cauzele principale ale multor probleme ale roșiilor. Tomatele rămân verzi atunci când sunt udate în exces sau sunt udate prea rar. De aceea, aveți nevoie de un calendar corect de udare a roșiilor, pe care să-l respectați.

Temperatura și lumina

În general, temperatura de coacere a roșiilor nu trebuie să depășească 25 grade Celsius. Dacă temperatura trece de 30 de grade Celsius, planta nu mai poate produce licopen și caroten, care induc pigmenți responsabili pentru culoarea roșie naturală.

În plus, dacă plantațiile de roșii sunt în zone umbrite, acestea pot avea dificultăți în a-și atinge maturitatea completă. În zonele cu temperaturi mai scăzute, roșiile pot avea un ciclu de coacere mai lung. Pentru a accelera coacerea, puteți recurge la tehnici precum tăierea vârfului plantei sau cultivarea soiurilor de roșii cherry, care se coc mult mai rapid.

Vezi și: Cum se pătează roșiile în grădină

Soiurile de roșii diferite

Dacă cultivați soiuri diferite de roșii, clar se vor coace și diferit. Unele soiuri sunt predispuse să rămână verzi sau pot avea o nuanță de verde chiar și când sunt coapte. De aceea, este recomandat să alegeți roșii din același soi, pentru a se coace în același timp.

Bolile și dăunătorii

Prezența bolilor sau a dăunătorilor poate afecta sănătatea plantelor de roșii și poate încetini procesul de coacere al acestora. Este important să monitorizați permanent cultura tomatelor și să tratați orice problemă într-un stadiu incipient. În caz contrar, roșiile se îmbolnăvi și nu vor ajunge la maturitate.

Vezi și: Singurul soi de roşii care rezistă la secetă

Soluții pentru ca roșiile să se coacă complet

  • Culegeți roșiile doar atunci când au atins maturitatea deplină. Ele ar trebui să aibă culoarea specifică a soiului și să fie ușor moi la atingere.
  • Alegeți soiuri potrivite: Consultați cataloagele de semințe și alegeți soiuri de roșii care se coc mai repede sau au o culoare caracteristică atunci când sunt gata de cules.
  • Asigurați o expunere adecvată la soare: Plantați roșiile în zone unde pot beneficia de cel puțin 6-8 ore de lumină solară pe zi.
  • Furnizați nutrienți adecvați: Asigurați-vă că solul este bogat în nutrienți esențiali și că plantele primesc îngrășăminte potrivite pentru o dezvoltare sănătoasă.
  • Monitorizați sănătatea plantelor: Verificați regulat plantele pentru a depista semne de boli sau dăunători și acționați prompt dacă apare vreo problemă.
PlaySport
E aproape ILEGAL de fierbinte! S-a iubit nebunește cu Ronaldo și nu s-a știut absolut nimic până acum! Dezvăluie TOT din relație. Cum a agățat-o Cristiano
Ego.ro
Unica IMAGINE care a scăpat pe net cu Carmen Iohannis în costum de baie! Toți au rămas uluiți
Stirile PROTV
Curaj fără limite. Locuitorii din Harkov sfidează tăvălugul rusesc și îi spun lui Putin: "Nu există panică! Nimeni nu fuge"
EVZ.ro
„Babs” se descurcă și fără Dorian Popa. Bruneta își promovează hainele în capitala luxului
Digisport.ro
Cristiano Ronaldo s-a dus la ”bătaia greilor”, dar nu se aștepta la așa ceva. Ce a pățit după ce a intrat în sală
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?“
BZI.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Spynews.ro
Pensia pe care o va primi un român care a muncit 35 de ani. Cum poți face recalcularea
Sport.ro
FOTO “Mi s-au oferit 200.000 de euro pe lună pentru a deveni escortă de lux”. Ce s-a întâmplat cu una dintre cele mai de succes sportive
Viva.ro
Scandalul uitat dintre Bianca Drăgușanu și Anamaria Prodan: „Toate deşteptele şi perfectele cu castraveţi în cap au început să...”
Impact.ro
Cântăreața din România care a ajuns să cântărească doar 36 KG! Imagini incredibile cu artista piele și os
Stiri din Lume
AMANTELE care au devenit NEVESTE! Ele au DISTRUS căsniciile barbaților celebri din România
Parteneri
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Redactia.ro
Orașul unde se află cea mai frumoasă gară din România. Este un centru feroviar important și unește atât punctele interne, cât și țara noastră cu vestul european
Click.ro
NU le RECUNOȘTI! Cum arătau divele din România acum 30 de ani! Transformare ȘOCANTĂ
Vocea.biz
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și a mâncat un chips extrem de picant
Digi24
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia ei!
Unica.ro
Băsescu, previziuni pentru Capitală: Firea nu are nicio șansă
EVZ.ro
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Spynews
Apare o nouă obligație în România. Se aplică în toate magazinele și restaurantele, fără excepție
Capital.ro
Florin Piersic, primul mesaj după ce a ieșit de la Terapie Intensivă: ”Vă transmit toată dragostea mea!”
Antena 3
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce din gunoaie. Cum a fost surprinsă? Atrăgea toate privirile când apărea în public
Avantaje
PENSIE sau INDEMNIZAȚII LUNARE? Confuzie majoră privind BANII PENSIONARILOR
Mediaflux
Pensia pe care o va primi un român care a muncit 35 de ani. Cum poți face recalcularea
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții. Invitații au privit uimiți ce scoate din valiză
Antena 1
WOW! Carmen Iohannis i-a ȘOCAT pe toți! Cum a apărut în public: s-a văzut...
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro