Foarte mulți dintre români depozitează coșul de gunoi sub chiuvetă, respectiv în masca acesteia. Experții în sănătate au anunțat acum de ce nu e indicat să ții coșul de gunoi sub chiuvetă. Acesta este greșeala pe care o fac toți românii și care îi poate îmbolnăvi.
Chiar dacă pare o idee grozavă să ții un coș de gunoi în dulapul de sub chiuvetă sau în cămară, unii dintre români se rețin să facă asta și foarte bine fac.
Coșul de gunoi ținut sub chiuvetă poate crea probleme serioase pentru sănătate și salubritate. În general, coșul de gunoi este un adevărat magnet pentru microbi și provoacă mucegai.
Mucegaiul se poate extinde și poate pătrunde în materiale poroase, cum ar fi dulapul de bucătărie sau chiar în alimentele uscate din cămară.
Din cauza condensului, a scurgerilor accidentale sau a picăturilor, zona de sub chiuvetă, adesea, este una umedă. Acest mediu umed devine terenul de reproducere pentru mucegai și bacterii, care încep să se înmulțească nu doar în coșul de gunoi, ci și pe pereți dulapurilor.
Odată apărut, mucegaiul poate declanșa atacuri de astm, mâncărimi în gât, ochi și nas și, în plus, poate provoca accese de strănut și tuse.
În plus, ținutul unui coș de gunoi în cămară nu este recomandat pentru că acesta devine un magnet și pentru gândaci și alte insecte. Astfel, în cămară poate apărea și un miros neplăcut.
Locurile mici, înguste, fără aer nu sunt potrivite pentru depozitarea coșului de gunoi. Cei care țin coșul de gunoi sub chiuvetă și aruncă în el resturi de carne crudă, imaginați-vă cum va mirosi în scurt timp. Nu veți mai dori să deschideți ușa măștii de chiuvetă.
De asemenea, mirosul urât poate ajunge și pătrunde în obiectele din jur, în special, în suprafețele poroase cum este lemnul presat, pungile de hârtie și chiar produse uscate. Într-un final, mirosurile eliminate de alimentele aruncate în coșul de gunoi sunt ca și o invitație pentru multe dintre insecte.
Nu în ultimul rând, experții în sănătate informează că sub spațiul de sub chiuvetă cel mai bine este să fie depozitate produse de curățare, un mic stingător și unelte pentru repararea aparatelor de bucătărie.
De asemenea, spațiul din dulap ar trebui să fie rezervat pentru depozitarea oalelor, a tigăilor, a mirodeniilor, precum și a aparatelor electrocasnice gen mașină de tocat, robot de bucătărie…etc.