19 aug. 2022 | 17:05

De ce nu e bine să fierbi apa mai mult de o singură dată. Pericolul uriaș la care te expui

Utile
De ce nu e bine să fierbi apa mai mult de o singură dată. Pericolul uriaș la care te expui
Nu e bine să fierbi apa de două ori. De ce nu trebuie să mai faci asta?

Cu siguranță ți s-a întâmplat să pui apă pe foc, să o oprești, iar mai apoi să te apuci de altă treabă prin casă. Ai observat cum apa s-a răcit în timpul acesta, iar mai apoi ai fost nevoită să o încălzești din nou. Află că nu trebuie să mai faci deloc acest lucru. Puțini oameni știu la ce pericol se expun. Punctul de fierbere al apei este de 100 de grade Celsius. După ce apa atinge temperatura aceasta, se produce tranziția de la starea de agregare lichidă la cea gazoasă.

Nu e bine să fierbi apa de două ori: la ce pericol te expui?

Gospodinele știu că graba strică treaba, dar puține din ele cunosc și anumite detalii importante. Cu siguranță ți s-a întâmplat să lași apa pe foc, iar mai apoi să uiți de ea. În timpul acesta, apa s-a răcit și trebuie să îi dai din nou drumul pe aragaz. Află că este total greșit dacă faci asta!

Punctul de fierbere al apei este de 100 de grade Celsius. După ce ea ajunge la temperatura menționată, se produce tranziția de la starea de agregare lichidă la cea gazoasă. Consumul de apă potabilă fiartă de mai multe ori poate crește riscul de cancer, iar transformarea sa este prezentă la suprafață, dar și în volum.

Fierberea sa pentru o primă dată este foarte importantă pentru că în felul acesta se ucid organismele care pot provoca boli, viruși, bacterii și alți paraziți. Ca să fie curățată, apa trebuie să fie fiartă pentru 1 minut, dar timpul poate ajunge și la 5 minute. Ea trebuie să fie păstrată mai apoi în recipiente curate, igienizate și din sticlă.

Ce spun specialiștii?

,,Prin fierberea apei crești siguranța acesteia în fața infecțiilor, în primul rând”, a spus Yuri Rakhmanin, directorul Institutului de Cercetare a Ecologiei Umane și a Igienei Mediului din Rusia.

Compoziția apei se schimbă după fierbere din cauza unor substanțe care atunci când sunt încălzite trec din stare lichidă în stare gazoasă și se evaporă pur și simplu. Mai exact, nu există oxigen în apa care a atins temperatura maximă cel puțin o dată. Specialiștii au descoperit acest lucru cu ajutorul unui studiu.

Florile udate doar cu apă fiartă mor în câteva zile, iar cele udate cu apă normală supraviețuiesc. Apa fiartă se mai numește și în popor apă moartă. Concluzia experților este că fierberea repetată a sa duce la creșterea concentrațiilor de fluor, arsenic și nitrați.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O nouă filmare a atacului cu bombă din timpul retragerii trupelor americane din Afganistan contrazice raportul Pentagonului
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Capital.ro
Weekendul de Florii, în București. Străzi Deschise, concerte, târguri, expoziții în perioada 26 - 28 aprilie 2024
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
BANII de PENSIE sunt GATA! Marcel Boloș a CONFIRMAT OFICIAL
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro