Cu toții știm că trebuie să bem minimum 2 litri de apă pe zi. Însă, sunt tot felul de mituri legate de consumul de apă. Specialiștii de la noi susțin că nu e o tragedie dacă ne hidratăm în timpul mesei, dar japonezii sunt de altă părere. Motivele lor sunt legate de sănătate, dar și de siluetă.
Chiar dacă hidratarea este crucială pentru sănătatea generală, consumul de apă împreună cu mesele principale nu sunt prietene. Cel puțin asta este părerea japonezilor, care evită să amestece apa cu mâncarea. Oricât de bizar ar fi, obiceiul de a bea apă în timpul mesei poate duce la senzația de gură uscată, spun cercetătorii care au luat la ”puricat” obiceiul japonezilor.
Unora le place să adauge o felie de lămâie în paharul cu apă, ceea ce face ca băutura să devină acidă și să afecteze secreția de salivă. Când ți se usucă gura, poți avea probleme de respirație urât mirositoare. De asemenea, apa cu lămâie poate agrava unele afecțiuni sau poate deteriora smalțul dentar.
În plus, ar îngreuna digestia. Când bei apă în timpul mesei, saliva se diluează și grăbește eliberarea sucurilor gastrice responsabile cu digestia alimentelor. Prin urmare, stomacul va primi semnale mai slabe pentru a descompune alimentele ingerate, ceea ce va determina probleme de digestie sau balonare. Specialiștii mai spun că apa consumată în timpul meselor principale diluează sucurile gastrice și afectează și nivelul de aciditate naturală al stomacului. Atfel, corpul absoarbe mai puține vitamine și substanțe nutritive din produsele mâncare.
Medicul Șerban Damian, specialist în nutriție sportivă, ne spune că nu există o regulă strictă în acest sens. „Nu e nicio dramă dacă bei apă în timpul mesei. Regula această e făcută de părinți și bunici pentru ca să nu există lipsa poftei de mâncare. Un copil, dacă bea apă înainte de masă, s-ar putea să nu mănânce porția zilnică de mâncare. Asta este singura mare problemă legată de a bea apă înainte de masă. Noi trebuie să adaptăm consumul ei și în funcție de ceea ce mâncăm”, a afirmat doctorul.