02 apr. 2021 | 10:04

Țeapa pe care o primesc românii în magazine. Una cumpărăm, alta consumăm de fapt

Sănătate
Țeapa pe care o primesc românii în magazine. Una cumpărăm, alta consumăm de fapt
Clienții confundă produsele bio cu produsele naturale

Există o vorbă spusă de englezi, ”sunt prea sărac ca să dau bani mulți pe lucruri proaste!” Plecând de la această idee, nu de puține ori dăm bani pe lucruri scumpe. Din păcate multe dintre ele nu sunt ceea ce se recomandă a fi. Indiferent că vorbim de alimente sau de alte produse, este bine să fim atenți la ce cumpărăm, mai ales dacă vorbim de produse alimentare. În ultimii ani piața românească a fost invadată de așa-numitele produse bio. Mare a fost surpriza inspectorilor pentru Protecţia Consumatorilor când au descoperit că în spatele etichetei bio se ascundeau produse expirate.

Produsele bio, sau ce se ascunde în spatele etichetei

Doar pentru că alimentele sunt etichetate produse bio nu înseamnă că și sunt exact așa. Atunci când ne gândim la produse bio, ne gândim la produse fără aditivi, chimice sau orice alte elemente care ne-ar putea dăuna sănătății.

Atunci când achiziționați produse inscripționate cu sigiliul produse bio ar trebui să presupunem că mai multe lucruri sunt adevărate. De exemplu că sunt cultivate fără a beneficia de îngrășăminte sintetice și pesticide. Și de ce nu, că nu vor conține organisme modificate genetice. Carnea etichetată bio va fi crescută pe astfel de culturi și va fi lipsită de antibiotice și hormoni de creștere.

Și la fructele și legumele bio principiul ar trebui să fie același. Din păcate realitatea este cu totul alta. Inspectorii ANPC au făcut recent câteva inspecții prin piețe în căutarea de produse bio.

Surpriza a fost mare atunci când în spatele acestei etichete, fie au găsit produse alterate, fie produse care nu aveau nicio legătură cu eticheta de produse bio. Inspectorii ANPC spun că au găsit produse cu termene de valabilitate expirate. În alte magazine și piețe au descoperit zeci de kilograme de fructe și legume cu eticheta de produse bio stricate.

”Vinetele bio erau foarte deformate şi aveau colonii mari de mucegai. La usturoiul cu eticheta bio era încolţit şi cu peliculă mare de mucegai.

Lămâile bio prezentau urme de mucegai şi consistenţă moale.”, declară unul din inspectorii ANPC.

Confuzie între produse bio și produsele naturale

Un studiu din 2015 al Asociației pentru Sănătate Organică și Naturală a constatat că 1 din 3 consumatori nu fac distincție între produse bio și produse naturale. Studiul de cercetare online realizat pe 1.005 consumatori a constatat că 1 din 3 consumatori nu fac o distincție de calitate între termenii „natural” și „bio” și reglementări guvernamentale pentru produsele cu astfel de etichete.

Studiul a mai confirmat o mai mare confuzie pe piață cu termenul „natural”. Concepțiile greșite frecvente includ credința că majoritatea vitaminelor provin din surse naturale și că „natural” înseamnă că nu se utilizează pesticide.

Trei pătrimi din consumatori percep că alimentele organice trebuie să fie cel puțin 95% lipsite de aditivi sintetici, mai spune studiul. De cealaltă parte, două treimi dintre consumatori așteaptă același standard de la alimentele „naturale”.

Aproximativ jumătate dintre consumatorii chestionați consideră că „natural” înseamnă că produsul nu conține pesticide sintetice și nu este modificat genetic. Se știe că termenul de produs modificat genetic este atributul caracteristica unică la produsele organice.

Cea mai bună metodă, recomandată de inspectorii ANPC, este să verificăm dacă produsul respectiv are pe ambalaj logo-ul produse bio al Uniunii Europene. Atunci vom ști clar că acel produs este un produs bio și nu un fake.

Amenzile date de ANPC, în urma controalelor făcute, s-au ridicat la aproximativ 400 de milioane de lei. ANPC a amendat agenții comerciali la care s-au găsit produse alterate și produse care nu erau bio sau ecologice.

Parteneri
Cine este femeia care i-a sucit mințile lui Sebastian Stan, actorul român premiat la Globurile de Aur
Redactia.ro
Misterul „Cascadei de Sânge” a fost, în sfârșit, dezlegat. Locul devenise obsesie pentru geologii lumii
Click.ro
Avertisment MAE pentru românii care intenționează să meargă în Marea Britanie. Care este motivul
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Povestea fabuloasă a unei mari actrițe. O stea a României
EVZ.ro
Cine este Elisa, românca ucisă de soțul ei, în Italia. A împușcat-o pe femeie la opt luni de la nuntă
Spynews
Călin Georgescu a dat ordin. Decizia cutremură România din temelii: Vineri pe 10, la ora 10!
Capital.ro
Toată lumea vorbește acum despre Sebastian Stan, iar detalii dureroase au ieșit la iveală. Ce s-a întâmplat în Constanța, în copilăria lui. Cine e, de fapt, mama lui
Avantaje
IMPOZIT pe PENSII în 2025. ANUNȚUL Casei de Pensii privind PENSIA MINIMĂ
Mediaflux
4 trucuri care te ajută să ai cel mai liniștitor somn. Cum să dormi bine și să te trezești mereu odihnit
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Ce a putut să pătească Ramona Olaru, pe aeroport, în SUA. Vedeta a fost verificată la sânge de autorități
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro