De ce nu ar trebui să înțepi niciodată vinetele când le coci. Greșeala uriașă pe care o fac toate gospodinele

De ce nu ar trebui să înțepi niciodată vinetele când le coci. Greșeala uriașă pe care o fac toate gospodinele
De ce nu este bine să înțepi vinetele înainte să le coci

Vinetele sunt o adevărată delicatese, indiferent dacă sunt coapte pe aragaz, la grătar sau la cuptor. Gospodinele gătesc mereu vinete și există zeci de rețete, însă cea mai mare greșeala pe care acestea o fac este să înțepe legumele, însă de ce?

Ce se întâmplă atunci când înțepi vinetele

Atunci când alegeți vinetele pentru copt, cele mai bune sunt cele ferme, cu coaja lucioasă și neagră. Ele nu trebuie să prezinte defecte vizibile sau porțiuni moi, nu trebuie să fie foarte tari, dar nici fleșcăite.

Acum există pe piață vinete fără sâmburi, cu un miez alb care nu este deloc amar. Acestea sunt cele mai bune pentru copt. Pe de cealaltă parte, există și vinete care nu sunt bune pentru copt, precum cele de dimensiuni mici. Ele sunt mai bune pentru gătit.

Există trei variate de a prepara vinetele: pe aragazul sau plita, cuptorul și grătarul cu jar. Ei bine, doar două dintre cele trei aduc un rezultat bun. Gustul vinetelor deosebit de obține prin carbonizarea cojii, iar pentru a putea face acest lucru este nevoie de foc mare.

Atunci când le gătiți, este bine de știut că vinetele nu trebuie înțepate sau crestate înainte de coacere, deoarece prin acele mici orificii va curge zeama.

Rețetă inedită de vinete

O rețetă de care poate nu multă lume a auzit este „evantai de vinete”. Nu este greu de făcut și veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • o lingură de ulei de măsline
  • 1 pahar mic de iaurt
  • sare
  • 1 cățel mare de usturoi
  • 100 grame de cașcaval
  • 2 roșii
  • 1 ceapă medie ca și mărime
  • 2 vinete

Pentru început, curățați ceapa și tăiați-o în felii subțiri, alături de roșii și cașcaval. După ce spălați vinetele, tăiați felii de aproximativ 1 cm grosime, începând de la partea opusă a codiței, tăind până aproape la prima codiță, la aproximativ 2-3 cm distanță de aceasta. În acest fel nu riscați să se desprindă de cotor.

Usturoiul se curăță și se taie în fâșii subțiri le împănați cu feliile de vinete, din loc în loc. Între feliile de vinete se așază feliile de roșii, cașcaval și ceapă. Vinetele se leagă cu ață de bucătărie și se pune în tavă, apoi le veți stropi cu ulei.

Cuptorul se preîncălzește la 175 de grade Celsius și se lasă timp de 35 de minute. După ce le scoateți din cuptor, le stropiți cu iaurt și puțin pătrunjel tocat, apoi sunt gata de servit.