De ce nu ar trebui să alergi pe asfalt vara. Alergatul vara se face după anumite reguli care implică alergarea pe răcoare, hidratarea corespunzătoare, folosirea unor haine adecvate, folosirea unui șepci pe cap, evitarea asfaltului, dar și altele. Iată ce trebuie să știi despre alergatul pe timpul verii și de e musai să eviți să faci asta pe asfalt.
Dacă vrei ca vara asta să te apuci de alergat, trebuie să ții cont de anumite sfaturi importante. Unul dintre ele este să alergi pe răcoare. Astfel, alegerea unei ore potrivite pentru alergat este fie dimineața foarte devreme, fie seara. Se recomandă să optezi pentru varianta de dimineață, pentru a te bucura de energie toată ziua, pe când alergarea de seară ar putea să îți tulbure somnul.
Un alt sfat în această situație este hidratarea corespunzătoare. Se bea o jumătate de litru de apă cu 2 ore înainte de a merge la alergat, pentru a nu fi nevoit să faci pauze de tufiș în timpul alergării. Dacă alergi mai mult de 6 km, este important să iei o sticlă de apă cu tine sau poți bea apa la finalul alergării.
După o oră de la încetarea efortului fizic este necesară restabilirea echilibrului electrolitic în corp, astfel că trebuie să consumi jumătate de litru de apă sau o băutură sportivă care să înlocuiască cantitatea pierdută de sodiu, potasiu etc. Crampele musculare este unul dintre semnele deshidratării organismului.
Un alt sfat pentru alergatul pe timpul verii este să nu alergi pe asfalt, deoarece asfaltul reține căldura, iar apoi o emană cu o mare intensitate, te poți moleși sau chiar poți avea stări de leșin, mai ales la efort fizic crescut. Un sfat este acela de a alerga prin parcuri sau păduri, deoarece umbra copacilor oferă o mai mare protecție.
Dacă mergi la alergat vara trebuie să porți și niște haine adecvate. Alege și haine lărguțe, din materiale care să îndepărteze rapid umezeala de la nivelul pielii, precum și culorile deschise.
Cusăturile proeminente, etichetele care pot irita pielea sau alte astfel de detalii. Un alt sfat este să alergi în parcuri care au locuri sau pe lângă sau râu ori pe malul mării, deoarece temperaturile sunt mai insuportabile. Ideal este să poți termina tura de alergat direct cu o repriză de înot.
De asemenea, un alt sfat este să nu uiți de crema de protecție solară. Nu doar că te va proteja de efectele nedorite ale razelor ultraviolete, însă un strat protector de cremă solară îți va menține o temperatură a pielii mai scăzută.