Incidente în trafic sunt zilnic, unele între participanții la trafic, altele care implică și polițiștii de la Rutieră. Nu puține au fost situațiile în care agenții de poliție au fost nevoiți să apeleze la echipamentele din dotare pentru a opri anumiți indivizi în trafic. Din păcate, sau din fericire, depinde cum privești lucrurile, în cazul despre care relatăm decizia agentului a fost una bună, explică Europol. În aceeași măsură ni se explică și de ce nu a fost arestat şoferul care a smuls actele poliţistului de la Rutieră.
În aceste zile a devenit virală filmarea cu un șofer român care a decis că autostrada este proprietatea sa personală, șicanând în trafic alți participanți. Aflat la volanul unui bolid de câteva mii de euro, un Mercedes cu numere de înmatriculare din Marea Britanei, șoferul a încălcat cam toate normale de circulație și de bun simț. În aceste condiții un agent de la Poliția Rutieră a decis că este momentul să-l tragă pe dreapta, ulterior cerându-i și actele mașinii și cele personale.
Numai că, așa cum se vede și pe filmarea despre care aminteam, individul extrem de supărat reușește, violent, să-și recupereze actele, iar agentul este văzut cum se urcă în mașina de poliție și decide să plece, dar nu înainte de a mai discuta câteva minute cu „bizonul” din trafic.
Mulți internauți, care au urmărit filmarea, și-au pus întrebarea firească „De ce nu a fost arestat şoferul care a smuls actele poliţistului de la Rutieră?” Dar, deși ar putea părea bizare explicațiile, cei de Europol au argumentat decizia agentului de a pleca de la fața locului, precum și de ce acesta nu s-a folosit de echipamentul din dotare atunci când șoferul s-a repezit asupra sa:
„Fiind în imposibilitatea de a riposta, și de a folosit armamentul pentru această stare de fapt, colegul nostru a ales să plece, pentru a nu escalada conflictul. La acest moment, șoferul nostru, care crede că a `izbândit` în fața `poliției rutiere`, este cercetat pentru cel puțin două fapte de natură penală: `sustragerea de înscrisuri` și `ultraj`, 257 alin. 1 și 4 rap. la art. 193 alin. 1 din C.pen.
Pentru faptele de natură contravențională constatate înainte de a se comporta ca un gibon, va avea de plătit `decât` 9610 lei amendă. La 39 de ani, este chiar puțin având în vedere că are `câștiguri` de UK, cu mașină închiriată.
PS: Pentru cei care vor spune că trebuia să folosească armamentul, le spunem că pentru astfel de fapte legea din România îți INTERZICE să folosești arme letale.”, explică cei de la sindicatul Europol.
Genul acesta de situații, deși aparent ireale, iată că se întâmplă, cât despre decizia agentului de poliție, poate a fost mai bine așa, altfel existau riscurile escaladării conflictului și ar fi putut degenera în cu totul altceva, mult mai dramatic.