De ce ne doare, de fapt, sufletul? Explicaţii medicale pentru cea mai puternică durere pe care o simt oamenii
De multe ori auzim în popor fraza „mă doare sufletul!”, iar metaforic vorbind, reprezintă durerea sau dezamăgirea pricinuită de cineva apropiat de la care aveai așteptări mari. Pe de altă parte, științific, aceeași frază se poate traduce într-un sindrom, cunoscut sub numele de „Sindromul inimii frânte”. Deși ar putea părea ciudat, dar specialiștii au un răspuns la întrebarea „De ce ne doare, de fapt, sufletul?”. așa că, te invităm să aflii care sunt explicaţii medicale pentru cea mai puternică durere pe care o simt oamenii.
„Sindromul inimii frânte” și explicaţii medicale pentru cea mai puternică durere pe care o simt oamenii
Deși ar putea părea ciudat, experții au reușit să găsească o explicație științifică pentru acest fenomen. Cunoscut, așa cum spuneam, sub numele de „Sindromul inimii frânte”, termenul științific se referă la o afecțiune cardiacă care este adesea provocată de situații stresante și de emoții extreme. De asemenea, afecțiunea poate fi declanșată și de o boală fizică gravă sau de o intervenție chirurgicală, mai spun experții. „Sindromul inimii frânte” este adesea o afecțiune temporară, dar unii oameni pot continua să se simtă rău și după ce inima este vindecată.
Vezi și: Testul simplu care arată dacă vei avea probleme cu inima. Ce se întâmplă și în creierul tău
Persoanele care au „sindromul inimii frânte” au adesea niveluri mai ridicate de substanțe numite enzime cardiace în sânge, iar din punct de vedere medical, testele care ajută la diagnosticarea sindromului includ teste de sânge. Medicii spun că, de fapt, „Sindromul inimii frânte” este de fapt o afecțiune a inimii, aceștia denumind-o „Cardiomiopatia Takotsubo”, o afecțiune în care mușchiul inimii devine brusc slăbit, de obicei din cauza unui stres emoțional sau fizic sever.
„Sindromul inimii frânte” este deseori diagnosticat în cadrul unei urgențe sau al unui spital, deoarece simptomele imită un atac de cord. Pentru a diagnostica sindromul, furnizorul de asistență medicală va examina pacientul și îi va pune întrebări despre simptomele și istoricul medical. Este posibil să fie întrebat dacă a avut recent vreun stres major, cum ar fi moartea unei persoane dragi. Persoanele care suferă de „Sindromul inimii frânte” nu au, de obicei, niciun simptom de boală cardiacă înainte de diagnosticarea afecțiunii.
Testele care ajută la diagnosticarea sindromului inimii frânte includ:
- Teste de sânge. Persoanele care au sindromul inimii frânte au adesea niveluri mai ridicate de substanțe numite enzime cardiace în sânge.
- Electrocardiograma (ECG sau EKG). Acest test rapid măsoară activitatea electrică a inimii. Plasturii lipicioși numiți electrozi sunt plasați pe piept și, uneori, pe brațe și picioare. Firele conectează electrozii la un computer, care arată rezultatele testului. Un ECG arată cât de repede sau cât de încet bate inima. Rezultatele ECG pentru sindromul inimii frânte arată diferit de cele pentru un atac de cord.
- Angiograma coronariană. Acest test verifică dacă există blocaje în arterele inimii. Se face pentru a exclude un atac de cord. Persoanele cu sindromul inimii frânte adesea nu au niciun blocaj. Un furnizor de asistență medicală introduce un tub lung, subțire și flexibil, numit cateter, într-un vas de sânge, de obicei în zona inghinală sau la încheietura mâinii. Acesta este ghidat până la inimă. Colorantul curge prin cateter spre arterele din inimă. Colorantul ajută ca arterele să apară mai clar pe imaginile cu raze X și video.
Vezi și: Ceaiul magic pentru inima oricărui român. Ce boli periculoase ține la distanță, de fapt
Ce este cardiomiopatia takotsubo?
Cardiomiopatia Takotsubo face ca principala cameră de pompare a sângelui din inimă, și anume ventriculul stâng, să își schimbe forma și să se mărească. Acest lucru slăbește mușchiul cardiac și înseamnă că acesta nu pompează sângele atât de bine pe cât ar trebui, sunt explicaţiile medicale pentru cea mai puternică durere pe care o simt oamenii.
Vezi și: Fructul minune care are beneficii neștiute. Ajută inima, creierul și vederea
De obicei, este declanșată de un stres emoțional sau fizic extrem. Cuvântul „takotsubo” provine de la numele unei oale folosite de pescarii japonezi pentru a prinde caracatițele. Atunci când ventriculul stâng al inimii își schimbă forma, acesta dezvoltă un gât îngust și un fund rotund, ceea ce face ca acesta să semene cu capcana pentru caracatițe. Afecțiunea, mai spun specialiștii, se poate dezvolta la orice vârstă, dar de obicei afectează mai mult femeile decât bărbații. Spre deosebire de alte cardiomiopatii, cum ar fi cardiomiopatia hipertrofică, nu este o afecțiune cardiacă moștenită.
Cum scăpăm de „Sindromul inimii frânte”
Aceiași specialiști spun că nu există un tratament standard pentru „Sindromul inimii frânte”. Tratamentul este similar cu cel pentru atac de cord până când diagnosticul este clar. Cei mai mulți oameni rămân în spital în timp ce se însănătoșesc. Multe persoane cu „Sindromul inimii frânte” se recuperează complet în aproximativ o lună.
Specialiștii mai spun că, odată ce este clar că „Sindromul inimii frânte” este cauza simptomelor, pot fi administrate medicamente pentru a reduce presiunea asupra inimii. De asemenea, acestea ajută la prevenirea altor episoade. În cazul acestei afecțiuni, intervențiile chirurgicale și procedurile care sunt adesea folosite pentru a trata un atac de cord nu sunt utile în tratarea sa.