Fie că este vorba despre salam, parizer, şuncă, toate au o culoare roz-roșie şi sunt extrem de gustoase. Însă dacă ți se pare că preţul lor este mult mai mic decât ar trebuie să fie, trebuie să ai mare grijă, deoarece riști să mănânci carne de proastă calitate, grăsimi, amidon, coloranţi şi chiar conservanţi cu carul, cum ar fi carminul.
Mezelurile nu au un preț ridicat, astfel că toată lumea și le permite, mai ales că românii le consideră potrivite pentru o masă rapidă şi rece sau pentru sandvişul din pauza de la școală a copiilor.
„Citirea etichetei nu lămureşte majoritatea oamenilor. E- urile trecute acolo nu explică clar conţinutul lor de fapt”, a spus Liana Conţiu, nutriţionist– dietetician, specialist în Nutriţie Clinică şi Comunitară din Târgu Mureş, potrivit Adevărul.ro.
Însă sunt metode prin care vă puteţi da seama că mezelurile nu sunt cele mai bune, iar, de regulă, preţul mic şi termenul de valabilitate îndelungat le dă de gol, știind că acelea sunt produse nenaturale.
„Cantitatea de carne e nesemnificativă, o mare parte sunt tocăturile – carne dezosată mecanic- în mare parte resturi de carne. Şi apoi urmează lista aditivilor: glutamat monosodic care dă gust foarte bun şi provoacă dependenţă; nitriţi şi nitraţi de sodiu, arome sintetice, coloranţi”, a mai spus Liana Conţiu.
„Acea culoarea roşie a mezelurilor provine de la nitriţi de sodiu şi de potasiu, care stabilizează culoarea şi creşte perioada de valabilitate a produsului. Se mai adăugă fosfaţi şi polifosfaţi de sodiu, de potasiu, de calciu, de magneziu, acele E-uri reglementate de legislaţie.
Se mai poate adăuga amidonul modificat, sare în cantitate mare, făină de soia- recomandată ca şi proteină vegetală, dar nemodificată genetic!”, a spus medicul Simona Drăgoi, specialist în igiena alimentaţiei şi nutriţiei.
Mai multe mezeluri conţin carmin, fiind un colorant produs din pulberea obţinută prin zdrobirea unei insecte, coşenila, originară din Mexic sau chiar din ouăle acesteia. Acest colorant este folosit foarte mulți ani la colorarea ţesăturilor, însă a fost preluat şi în industria cărnii sau cea a laptelui. Ceea ce înseamnă că nici iaurtul cu fructe roşii nu este tocmai sănătos.
Carminul mai este obţinut şi dintr-o plantă, iar câteodată, putem să găsim pe etichetele mezelurilor numele de Coşenilă, și nu E120, astfel că producătorii speră să nu ştiți despre ce este vorba. Colorantul E 120 este autorizat în România pentru toate tipurile de produse alimentare, neprezentând riscuri pentru sănătate dacă este utilizat în dozele admise de legislaţie.
Adaosurile din alimente, precum amidonul, dar și faptul că mezelurile nu sunt tocmai proaspete sau calitatea cărnii nu este cea mai bună, le fac lipicioase după ce sunt lăsate timp de câteva zile la frigider. Însă sunt studii studii care arată că dacă carnea de vită folosită la producerea mezelurilor provine de la un animal bolnav, aceasta are acel aspect de „lipici”.