Alegerile parlamentare din România, desfășurate pe 1 decembrie, au adus în atenția publicului un incident notabil care a generat reacții diverse în rândul românilor din Diaspora și al specialiștilor în politică. Partidul Național Liberal (PNL) nu a avut candidați validați pentru Camera Deputaților în circumscripția Diaspora, ca urmare a unei erori legislative care a scos în evidență deficiențe majore în procesul de selecție al candidaților.
Situația a fost semnalată inițial de Sorin Ioniță, președintele Expert Forum, care a primit mesaje de la cetățeni din Diaspora ce susțineau că buletinele de vot pentru Camera Deputaților ar fi fost tipărite greșit. Potrivit mesajelor primite, alegătorii nu reușeau să identifice candidații PNL, ceea ce a generat confuzie și nemulțumire.
Ioniță a explicat însă, într-o postare pe Facebook, că problema nu ține de o greșeală de tipărire, ci de faptul că PNL „a uitat să pună femei pe listă, cum cere legea, așa că a fost descalificat pe circumscripția Diaspora”.
„Buletinele sunt ok, oameni buni, doar că sub înțeleapta conducere Johannis-Ciucă, partidul a uitat să pună femei pe listă, cum cere legea. Generalu’ Management, vă dați seama; voi vă așteptați ca ăștia să conducă ministere”, a scris ironic Sorin Ioniță.
Problema a fost generată de nerespectarea legislației privind egalitatea de șanse între femei și bărbați. Conform Legii 202/2002 și reglementărilor electorale, listele de candidați trebuie să reflecte o reprezentare echilibrată între genuri. În absența oricărei femei pe lista propusă de PNL pentru Camera Deputaților în Diaspora, Biroul Electoral Central (BEC) a decis să respingă candidatura partidului pentru această circumscripție.
Partidul a contestat decizia în instanță, însă Curtea de Apel București a menținut hotărârea BEC. Rareș Bogdan, liderul organizației PNL Diaspora, a anunțat la momentul respectiv că formațiunea va face uz de o cale extraordinară de atac, dar eforturile partidului condus la acea vreme de Nicolae Ciucă au fost în zadar.
Astfel, PNL a rămas cu candidați validați doar pentru Senat în Diaspora, unde lista include nume precum Cecilia Kaplan, Adrian Dupu și Valentin-Ilie Făgărășian.
Incidentul a atras critici dure din partea societății civile și a experților. În opinia lui Sorin Ioniță, această eroare demonstrează „o gestionare defectuoasă la nivel de partid, care ridică întrebări serioase despre capacitatea PNL de a administra responsabilități mai mari, cum ar fi guvernarea”.
Cetățenii din Diaspora, obișnuiți să fie tratați ca o prioritate în discursurile politice, s-au declarat dezamăgiți de lipsa de profesionalism și de pierderea unei reprezentări complete în Parlament.
Acest incident scoate în evidență importanța respectării cadrului legislativ și a unei pregătiri atente înaintea alegerilor. Situația PNL în Diaspora ar putea servi drept lecție pentru toate partidele politice, subliniind necesitatea unei abordări mai riguroase în selecția candidaților și în conformarea la cerințele legale.
Românii, atât din țară, cât și din străinătate, își exprimă speranța că astfel de incidente vor fi evitate în viitor, pentru a asigura o reprezentare politică echitabilă și transparentă. În contextul alegerilor parlamentare de anul acesta, situația rămâne un subiect de reflecție pentru întreaga clasă politică.