Cea mai mare greșeală comisă de Vladimir Putin conform CTP: „S-a văzut, vă dați seama, de o lume întreagă”

Cea mai mare greșeală comisă de Vladimir Putin conform CTP: „S-a văzut, vă dați seama, de o lume întreagă”
Cristian Tudor Popescu: „ Putin că e nebun!”

Vladimir Putin a ordonat trupelor rusești să intre în estul Ucrainei, după ce a recunoscut două regiuni controlate de rebeli ca state independente. Unitățile militare care sunt acum în Ucraina sunt formate din până la 190.000 de oameni adunați în apropierea granițelor Ucrainei în ultimele luni. Acestea sunt echipate cu totul, de la tancuri și artilerie până la aviație și sprijin naval. Cu toate astea, rezistența ucrainenilor, dar și modul de acțiune al trupelor rusești arată o lipsă de pregătire a acestora, lucru cu care este de acord și jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Unde sunt trupele experimentate rusești?

Din cei 190.000 de oameni trimiși în Ucraina, conform modului de acțiune, majoritatea par a fi lipsiți de experiență și haotici. Nimeni din partea Rusiei, nici măcar Putin, nu se aștepta la o rezistență extrem de dură din partea trupelor ucrainene, iar înaintarea rușilor spre Kiev și celelalte orașe mari este încetinită. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, în analiza sa din această seară dela Digi 24, a vorbit de greșelile făcute de Vladimir Putin în acest conflict, de altfel condamnat de toată lumea occidentală:

„Ce s-a întâmplat cu Rusia, acum? Păi, s-a întâmplat următorul lucru: până să intre în Ucraina, Rusia deținea o armă psihologică foarte puternică, și anume Armata Roșie virtuală. Ca pe computer, în jocurile alea, Warcraft, sau ce se joacă pe acolo. Noi suntem tancurile sovietice, noi suntem Armata Roșie, care strivim pe oricine în 24 de ore…

Eee, și acum, cea mai mare greșeală comisă de Putin este că a scos Armata Roșie la vedere, domne! Și a putut să vadă o lume întreagă ce e Armata Roșie, de fapt. Și este, potrivit unei vechi expresii chinezești, pe care a consacrat-o Mao Zedong – „un tigru de hârtie”. Asta este! S-a văzut, vă dați seama că o lume întreagă, de experți, de analiști militari, toți au fost cu ochiul pe teatrul de operațiuni de acolo, și-au luat notițe…”, spune Cristian Tudor Popescu la Digi 24.

Cristian Tudor Popescu: „ Putin că e nebun!”

În toate aceste 16 zile de conflict trupele rusești au dovedit că nu sunt pregătite deloc, nici măcar pentru acțiuni de aduranță, așa cum se preconizează a fi în perioada următoare. Majoritatea acțiunilor rusești au fost încetinite de rezistența ucraineană, din mai toate zonele în care Putin și-a trimis armata. În opinia aceluiași Cristian Tudor Popescu, „Armata rusă a arătat că este incapabilă să-și îndeplinească acest plan dement al lui Putin”.

„S-a împotmolit literalmente acolo, n-a fost în stare să învingă Ucraina… Sigur, avem destule date să spunem despre Putin că e nebun! Dar, ca în momentul ăsta, șefii armatei roșii să fie de acord cu atacarea NATO, după ce te-ai împotmolit în Ucraina… Deci n-ai fost în stare să-i îngenunchezi pe ucraineni, și să ataci NATO? Și știind foarte bine care sunt diferențele tehnologice, și așa ma departe… Să ataci NATO? Cum să faci așa ceva?

Nu are cu ce, lăsând la o parte că în momentul de față e consumată, e slăbită din punct de vedere material, din punct de vedere psihic, moral, armata rusă. Rusia este afectată grav în clipa asta de sancțiuni, din toate punctele de vedere. Și în condițiile astea te apuci să ataci NATO? Recte România, țară din NATO. Te apuci să ataci România, când tu nu ai fost în stare să dai peste cap Ucraina? Nu funcționează. Și acest lucru îl știu foarte bine și șefii armatei roșii.”, continuă Cristian Tudor Popescu.

Citește și: Ucraina renunță la NATO pentru încheierea războiului?! Vestea venită după negocierile de pace

Cristian Tudor Popescu: „În România nu va avea loc un război convențional cu Rusia”

Deși panica a cuprins și partea asta de lume, în același ton ca și autoritățile, jurnalistul este convins că războiul nu va ajunge în România, sau dacă chiar s-ar întâmpla o asemenea tragedie, nu va fi un război convențional, mai spune jurnalistul:

„În România nu va avea loc un război convențional cu Rusia. Și spun asta bazându-mă nu numai pe acțiunea puternică și eficientă de descurajare din partea NATO, adică tot ce a făcut NATO pe linia asta estică, acum.

Este o puternică descurajare. A transmis cu Blinken în Moldova, cu Kamala Harris în Polonia, în România, a transmis clar Moscovei: Nu faceți un pas aici, pentru că – e clar -, aveți de-a face cu noi, din momentul ăla.”, este concluzia jurnalistului.

Ucraina este în continuare sub bombardamentul trupelor rusești, în a 16-a zi de conflict. Numărul deceselor în rândul civililor crește de la o oră la alta, dar, cu toate astea, orașele încă rezistă în fața invaziei.