De ce încolțește ceapa. Cum și unde trebuie depozitată ca să nu se întâmple acest lucru
Ceapa, o legumă de bază în bucătărie, este cunoscută pentru gustul său unic și versatilitatea sa în numeroase rețete. Cu toate acestea, te poți întreba de ce încolțește ceapa atât de repede. Cu siguranță este frustrant să vrei să gătești și când te duci să iei o ceapă o găsești încolțită.
Ce înseamnă că încolțește ceapa?
Ce înseamnă când ceapa încolțește și de ce se întâmplă asta? Ceapa este, de fapt, o plantă bienală. Acest lucru înseamnă că ciclul său de viață se întinde pe parcursul a două sezoane de creștere.
Ceapa încolțește când o ții mult timp în sezonul rece la temperatură ridicată. Dacă o depozitezi într-un mediu cald și umed, ceapa va începe să încolțească rapid.
Citește și: Ai depozitat ceapa într-un mod greşit până acum. Unde se ţine pentru a rezista mai mult
Cel mai bine este să o pui într-un loc răcoros și într-un sac de rafie sau un coș care să permită ventilația. De asemenea, ceapa nu ar trebuie să stea la lumină sau la soare ca să nu încolțească.
Dacă ceapa putrezește, atunci sigur mediul nu e propice din punct de vedere al temperaturii. Dacă e prea frig sau prea cald, pe ceapă se va face condens, care duce la putregai.
Ceapa trebuie recoltată când frunzele sunt culcate la pământ și s-au veștejit, adică la final de august ori pe parcursul lunii septembrie.
Te-ar putea interesa și: Leguma care are gust de măr, cultivată şi în România. Aspectul e înşelător
Ceapa trebuie lăsată pe pământ câteva zile până se usucă bine. Trebuie să recoltezi ceapa în zile cu soare, când pământul e uscat. Lasă ceapa să se usuce și apoi depoziteaz-o la loc răcoros, lăsând-o la uscat până la o săptămână.
De ce încolțește ceapa și cum faci să nu se întâmple așa
Variatiile extreme de temperatură pot declanșa ca ceapa să încolțească. Pentru a evita acest lucru, lasă ceapa la uscat pe toate părțile, pune-o într-un loc răcoros și aerisit. Temperatura ideală ca să usuci ceapa este între 20 și 25 de grade.
Apoi, ceapa se poate depozita pentru iarnă în lăzi de plastic ori lemn sau în cutii de carton cu guri de aerisire. Ceapa se lasă în loc răcoros cu umiditate scăzută.
Pentru că ceapa eliberează umiditate în aer, încăperea în care o păstrezi trebuie să fie bine ventilată. Într-un beci este ideal, dar dacă nu ai, o poți ține în balcon, într-un dulap.
Pașii necesari ca ceapa să nu încolțească
După ce ai recoltat ceapa, las-o să se usuce în mod natural, în aer liber, timp de o săptămână. Acest lucru va ajuta la formarea unei coji exterioare uscate, care protejează bulbii și îi ajută să reziste mai bine în timpul depozitării.
Găsește un loc răcoros, întunecat și bine ventilat pentru depozitarea cepei. Temperatura ideală este în jur de 2-4 grade Celsius. Evită depozitarea în locuri calde sau în soare direct, deoarece căldura și lumina pot stimula încolțirea și putrezirea cepei.
Aranjează ceapa în coșuri sau pe rafturi într-un spațiu bine ventilat. Nu depozita ceapa împreună cu alte legume, deoarece eliberează umiditate și gaze care pot afecta calitatea altor produse.
Vezi și: Locul din frigider unde trebuie depozitată carnea. Greșeala pe care o fac mulți români
Verifică regulat ceapa depozitată pentru a identifica orice deteriorări sau cepe care se strică.Nu spălați ceapa înainte de a o depozita, deoarece umiditatea excesivă poate favoriza putrezirea.
Folosește saci de iută sau plasă care permit circulația aerului dacă ai multă ceapă. Nu folosi saci de plastic sigilați, deoarece aceștia rețin umiditatea.
Dacă ai mai multe soiuri de ceapă, este recomandabil să le păstrezi separat pentru a menține aroma specifică a fiecărui soi.
În timpul depozitării, verifică periodic de orice muguri care încep să crească din bulbii de ceapă și îndepărtează-i cu grijă.
Dacă păstrezi semințele și bulbii mai mici, așează-i separat de ceapă pentru consum. Acestea au tendința de a se usca sau deteriora mai repede decât bulbii mari.