De ce împodobim bradul de Crăciun? Este una dintre cele mai importante tradiții, respectată an de an. Bradul de Crăciun nu lipsește niciodată din casele românilor, însă ce semnifică această tradiție?
Una dintre cele mai importante tradiții asociate sărbătoririi Crăciunului o reprezintă împodobirea bradului de Crăciun. Tradiția spune că bradul este un pom al vieții, deoarece rămâne verde tot timpul. De asemenea, bradul îl simbolizează pe Hristos, veșnic viu.
Cu toate acestea, nu se știe cu exactitate când a luat naștere obiceiul bradului de Crăciun. Unii spun că pomul de Crăciun ar fi apărut pentru prima dată în Germania. Odată cu trecerea timpului, acest obicei a intrat și în tradiția creștină.
Primul brad de Crăciun care a fost împodobit în România a fost cel din palatul regelui Carol I din Hohenzollern, în anul 1866. De atunci și până în prezent, românii au preluat această tradiție de a împodobi bradul.
Acum, brazii sunt împodobiți cu toate tipurile de globuri și instalații de diferite culori. Însă, pe atunci, bradul de Crăciun era împodobit doar cu fructe, flori de hârtie sau biscuiți. În timp, s-a ajuns ca bradul să fie împodobit cu globulețe de sticlă, bomboane de ciocolată, instalații luminoase și multe altele.
Pe lângă împodobirea bradului de Crăciun, mai există tradiția de a pune în vârful acestuia o stea, care este simbolul stelei care i-a călăuzit pe magi până la Betleem. Tradiția spune că steaua pusă în vârful bradului aduce noroc și duce la îndeplinirea tuturor dorințelor.
Mai mult de atât, există tradiția de a orna coronițele de Crăciun, obicei respectat în fiecare an de toți creștinii. Coronițele sunt agățate pe ușile de la intrare și simbolizează sănătate și noroc. De asemenea, forma rotundă a acestora reprezintă veșnicia dragostei care nu moare niciodată.
Pe lângă coronițe, o altă plantă care mai este folosită în tradițiile de Crăciun este vâscul. Se spune că vâscul este o plantă tămăduitoare și simbolizează armonia și pacea. O altă tradiție în care este „implicat” vâscul este sărutul sub această plantă, care întărește dragostea și iubirea din cuplu.
Cu toții știm că sărbătoarea Crăciunului vestește nașterea Domnului Iisus Hristos. Este una dintre cele mai așteptate sărbători creștine ale anului, o sărbătoare a păcii, a liniștii sufletești și a cadourilor, motivul pentru care este atât de iubită de cei mici.
Crăciunul este o sărbătoare plină de semnificații și simboluri, pe lângă cele despre care au discutat în rândurile trecute. Sărbătoarea Crăciunului a fost mereu una bucuriei pentru creștini. Însă, cei care o așteaptă cu nerăbdare sunt cei mici.
O altă sărbătoare foarte importantă care trebuie respectată este mersul la biserică. Creștinii merg la biserică în ajunul Nașterii Domnului, dar și în ziua de Crăciun.
Momentul în care împodobim bradul de Crăciun alături de cei dragi, zilele în care se merge la colindat, urat și cu sorcova, schimbul de daruri, timpul petrecut la masa plină de bucate tradiționale alături de familie, toate acestea sunt momente care fac sărbătoarea Crăciunului de neuitat și cu adevărat specială.