De ce au ieșit din ghiveci rădăcinile orhideei. Trebuie să știi mai întâi că dacă se întâmplă asta, este un semn bun. Orhideele phalaenopsis sunt printre cele mai vândute flori de apartament din România. Ele se găsesc într-o multitidine de culori și sunt plante epiftite. Cuvântul „epiftit” provine din limba greacă și se traduce prin plantă care trăiește pe altă plantă. Mai exact, acestea se agațăde scoarța arborilor, însă fără a-i parazita, ci doar pentru a-i folosi pe post de sprijin. Iată cum ar trebui să le îngrijești!
Orhideele phalaenopsis au nevoie de o îngrijire specială, iar una dintre situații este aceea când rădăcinile lor ies din ghiveci. Ce se întâmplă, de fapt?
Rădăcinile orhideelor epiftite, pe lângă faptul că absorb elementele nutritive, au și rolul de a fixa planta pe scoarța arborilor și chiar de a realiza fotosinteza. Apariția rădăcinilor noi, care au aspect sănătos, este indiciul cel mai clar că planta se simte bine și chiar că se extinde.
Înmulțirea rădăcinilor și ieșirea lor în afara ghiveciului este semn că recipientul a rămas prea mic. Când se întâmplă acest lucru, este recomandat ca planta să fie transplantată. De asemenea, se recomandă ca noul ghivechi în care se face transplantarea să fie mai strâmt.
Ca reper, noul vas nu trebuie să depășească jumătate din diametrul plantei sau lungimea unei frunze de bază.
Momentul ideal pentru a face transplantarea orhideei este primăvara, de la finalul lunii februarie și până la sfârșitul lui martie. Însă dacă orhideea a demarat procesul de înflorire, transplantarea trebuie amânată până când procesul complet de înflorire este încheiat, altminteri se riscă perderea florilor. De asemenea, la transplantarea orhideei se vor utiliza ghivece și substrat special.
Schimbarea pământului la orhidee trebuie făcută cu grijă, deoarece rădăcinilor cărnoase ale plantei nu le place să fie deranjate. După ce trece perioada de înflorire sau la începutul vegetației se poate face transplantarea.
Orhideele epiftite sunt încântate dacă sunt transplantate în coșuri suspendate. Se utilizează numai substratul special pentru orhidee, ce are componente de 1-2 cm în diametru.
După ce orhideele sunt mutate în noul ghiveci, nu trebuie să le uzi timp de zece zile. Acestea nu vor mai înflori din nou timp de aproximativ un an de la plantare.
Trebuie să mai știi, de asemenea, că nu se recomandă folosirea de ghivece-mască etanșe, compacte, întrucât dacă apa nu poate fi evacuată, rădăcinile plantei se vor îneca, se vor asfixia și vor putrezi, moment în care floarea nu mai poate fi salvată. De aceea, se folosesc coșuri sau se fac găuri în ghiveciul-mască.
De menționat este și faptul că transplantarea se face o dată la doi ani.