Fără doar și poate, înghețata este unul dintre cele mai populare deserturi din lume, dar și deliciul preferat în special pe timp de vară. Aceasta îmbracă o mulțime de arome și este prezentă pe toate continentele.
Dar înghețata are și multe secrete pe care e musai să le afli. Iată care sunt acestea:
Poate nu știați, dar prima înghețată a fost făcută în China, în jurul anului 100. Aceasta conținea gheață, lapte de bivoliță, făină și camfor. Dar înghețata era prezentă și în Grecia antică, iar Alexandru cel Mare consuma deseori un amestec de gheță îndulcită cu miere și nectar.
Cornetul de înghețată a apărut la întâmp0lare însă, în anul 1904, la un târg din St. Louis, SUA, atunci când un vânzător de înghețată a rugat un vânzător de waffe să îi pregătească niște cornete în care să își servească clienții. Astfel, prima înghețată a apărut, oficial, în anul 1920.
Dar care este cea mai populară aromă de înghețată din lume? Ei bine, aceasta este vanilia, urmată apoi de ciocolată și de căpșune. Însă pe lângă aromele clasice, producătorii de înghețată au mai scos pe piață și arome mai puțin obișnuite, precum cele de ardei iute, usturoi, avocado, brânză cu mucegai – creațoa lui Heston Blumenthal pentru restaurantul lui, denumit Tha Fat Duck.
Înghețata, așa cum o știm azi a apărut încă din secolul al XVII-lea și se spune că ar fi fost inventat de Francesco Procopio. Ea era făcută din smântână, ouă și zahăr.
De asemenea, bine de știut este că e nevoie să lingi de 50 de ori o cupă de înghețată ca să o termin. Iar cel mai mare cornet de înghețată din lume a fost preparat în Marea Britanie, la Gloucester, în 2012. Toată înghețata măsura mai mult de patru metri înălțime și cântărea o tonă. A fost necesar o lună întreagă ca să fie înghețată în congelator.
De altfel, cercetătorii au mai demonstrat că înghețata ne face mai fericiți. Iar asta pentru că atunci când mâncăm înghețata se activează o parte din zona frontală a creierului, asociată cu fericirea.
Și un alt amănunt: cei mai mari consumatori de înghețată sunt neozeelandezii. Ei mănâncă 28.4 l de înghețată pe cap de locuitor, urmați fiind apoi de americani și australieni. La polul opus însă, cu cel mai mic consum, sunt locuitorii din India și Indonezia.
Prin urmare, înghețata este mult mai mult decât un deliciu de vară, aceasta devenind și poveste, și sitorie, dar și știință.