Luna mai este cea mai călduroasă lună a primăverii, dar și cea mai instabilă dintre ele. Se întâmplă deseori ca în această lună, perioadele cu zile însorite și calde, uneori chiar caniculare, să alterneze cu zile reci și ploioase. De asemenea, în mai, ploile au caracter torenţial. Care este motivul pentru care se produc aceste modificări bruște ale vremii, afli în continuare.
Luna mai, denumită popular „Florar“, este cea mai călduroasă și instabilă lună a primăverii. În mai, temperatura aerului este mai mare decât în luna precedentă, iar instabilitatea atmosferică este și ea mai crescută.
Aceste schimbări bruște ale vremii au loc din cauza poziției centrilor barici de pe continentul european, România fiind influenţată fie de cicloni mediteraneeni sau de dorsala anticiclonului azoric, fie de maximul barometric est-european și, mai rar, de anticiclonul nord-african.
Potrivit datelor înregistrate în perioada 1961-2021 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, în perioada 1961-2021, temperatura medie lunară multianuală (1961-2021) depășește 18 ºC în extremitatea sud-vestică a Olteniei.
În zonele de câmpie (Câmpia de Vest, Câmpia Română, Câmpia Moldovei) și luncă și în zonele joase din Dobrogea şi a celor din Delta Dunării, valorile medii lunare se situează între 16 şi 18 ºC.
Citește și: Meteo ANM luna mai 2022. Ce temperaturi vor fi în termometre după frigul din aprilie
În Dealurile Vestice, în Maramureș, în cea mai mare parte a Transilvaniei și a Moldovei, pe areale extinse din Dobrogea și în Subcarpați se întâlnesc valori medii cuprinse între 12 şi 16 ºC. Valori medii lunare între 6 şi 12 ºC se înregistrează în zona montană, dar şi în depresiunile intramontane.
La altitudini mai mari de 1.700 de metri, temperaturile medii sunt cuprinse între 2 și 6 ºC şi doar pe culmile înalte ale Carpaţilor Meridionali (la peste 2.500 de metri altitudine) se înregistrează, în medie, temperaturi sub 2 ºC.
Temperatura maximă absolută înregistrată vreodată în luna mai, în România, este de 40,8 ºC, la Mărculeşti (jud. Călăraşi), în 27 mai 1950. În ziua cu pricina s-au înregistrat maximele absolute la stațiile meteorologice București-Filaret (36,6 ºC) și București-Afumați (35,5 ºC).
De menționat că în perioada 25-28 mai 1950, temperatura maximă absolută a depăşit 32,0 ºC la peste 35 de staţii meteorologice. Vorbim în special de jumătatea de sud a României, Transilvania, centrul şi sudul Moldovei.