De ce este bine să pui sare în toate colţurile casei în noaptea de 23 decembrie. Efectul uimitor pe care îl are acest ritual

de: Năstase Mirabela
02 12. 2021

Perioada Crăciunului este una plină de simboluri. De altfel, toată luna decembrie este una specială, care marchează încheierea unui an, culminând cu Crăciunul – Nașterea lui Iisus și Anul Nou. Însă sunt ritualuri care se fac pe tot parcursul lunii Decembrie, cu precădere în preajma Solstițiului de iarnă, atunci când începe iarna astrononomică, sau din Ajunul Crăciunului.

O lună plină de simboluri

Luna decembrie abundă în tradiții și superstiții. Este Luna Cadourilor și luna în care se împodobește bradul de Crăciun. De ce brad? Și aici, la bază, sunt simbolurile. Se spune că este un pom al vieții, iar asta pentru că el rămâne veșnic verde, simbolizându-l pe Iisus, mereu viu.

Deși acest obicei este extrem de răspândit, cu toate acestea, nu se știe cu exactitate de unde a luat naștere. Totuși, se crede că pomul de Crăciun ar fi apărut prima dată la popoarele germanice, iar cu timpul, obiceiul a intrat în tradiția creștină.

În țara noastră, bradul de Crăciun a fost împodobit pentru prima dată în palatul regelui Carol I de Hohenzollern, în anul 1866, iar de atunci românii au preluat tradiția.

Dacă am vorbit despre bradul de Crăciun, să poposim puțin și asupra unei alte date cu semnificație din jurul Crăciunului, și anume Ajunul. Sunt multe tradiții și superstiții legate de această dată, care, probabil, se respectă și azi. Se zice că în noaptea de Ajun nu e bine să dormi pe paie sau prin fân în grajdul animalelor, deoarece în această noapte boii vorbesc între ei despre Mântuitorul Hristos care s-a născut în iesele și pe care aceștia l-au încălzit cu suflarea lor.

De asemenea, se spune că în Ajun, cerurile se deschid, însă această minune nu se poate vedea decât de oamenii credincioși și buni la suflet. Și lista superstițiilor din Ajun de Crăciun poate continua.

De ce este bine să pui sare în toate colţurile casei în noaptea de 23 decembrie

De menționat este că există un obicei care se practică încă de cu o zi dinainte de Ajun, adică pe data de 23 decembrie. Obiceiul vorbește despre îndepărtarea vibrațiilor negative din casă, astfel încât aceasta să fie curată în Ajunul Crăciunului. De aceea, obiceiul începe încă din noaptea de 23 decembrie. Pentru a realiza acest obicei este nevoie de un ingredient extrem de necesar în bucătărie, înzestrat încă din cele mai vechi timpuri cu darul de a apăra față de vrăjitorii, deochi, descântece, blesteme, în două cuvinte: energii negative.

Astfel, ritualul, dacă l-am putea numi așa, realizat în noaptea de 23 decembrie se începe prin a presăra sare de mare sau sare grunjoasă în diferite colțuri ale casei și în orice alt loc doriți. Trebuie să o lăsați toată noaptea, iar în dimineața zilei de 24 trebuie să scoateți sarea afară. Aceasta din urmă trebuie făcută prin măturare, altfel ritualul nu va avea niciun efect. Astfel, odată ce totul este scos, casa va fi liberă de energiile negative.