Nu este nimic mai neplăcut decât să pornești sistemul de încălzire al locuinței și să stai în continuare în frig, mai ales când costurile la energie sunt din ce în ce mai ridicate. Specialiștii în domeniu au explicat care sunt posibilele motive pentru care are loc acest fenomen. Detaliile de care să ții cont.
Pe lângă evitarea unor greșeli comune, cum ar fi setarea termostatului la o temperatură greșită pe timp de iarnă sau plasarea locuinței chiar în direcția curenților, există și alte detalii la care trebuie să fii atent pentru a consuma căldură în mod eficient iarna. Pornești încălzirea, dar tot frig e în casă?
Dacă sistemul de încălzire a locuinței tale este alcătuit din orificii de ventilație sau conducte de aer și descoperi că o încăpere este mai rece decât alta, cel mai probabil există o problemă la acest nivel, potrivit Amit Gupta, CEO și expert HVAC la Aeroseal.
Scurgerile de la nivelul conductelor pot reprezenta un motiv din cauza căruia în casă e frig, deși ai dat drumul la căldură. Acestea pot fi cauzate de multipli factori, cum ar fi uzura pe care o prezintă, presiunea dezechilibrată în interiorul lor, expunerea la anumite condiții de mediu.
Să încălzești o locuință izolată slab este incredibil de greu. Adesea, astfel de case sunt reci, însă locatarii au de plătit facturi imense la energie. Totul, din cauza faptului că energia, în cazul de față căldura, se pierde prin tavane, podele și pereți.
Te-ar putea interesa și: Cum trebuie să fie casa ta ca să plătești mai puțin la încălzire. Detaliul care îţi asigură facturi mai mici
Dacă problemele de mai sus au fost excluse de pe listă, probabil ai un termostat care nu funcționează așa cum trebuie. El poate afecta eficiența încălzirii, făcând foarte dificilă reducerea facturilor la energie. În astfel de cazuri, este necesar să apelezi la ajutorul unui profesionist.
Un termostat defect sau care nu este calibrat corespunzător nu poate să controleze temperatura dintr-o încăpere sau dintr-o locuință cu precizie. Este important să te asiguri că acesta, precum și centrala la care este conectat, funcționează corect. Dacă nici așa nu funcționează, poate că trebuie să-l schimbi.
Te-ar putea interesa și: Pompele de căldură, noua soluție pentru încălzirea casei. Câți bani economisești și câți oameni vor avea una până în 2030
Ia în considerare și situația în care încălzirea nu este suficientă pentru dimensiunea locuinței tale. Un sistem de încălzire învechit sau care nu prezintă o dimensiune corespunzătoare, raportat la suprafața casei sau a apartamentului în care locuiești, poate să nu genereze suficientă căldură.
S-ar putea să fie nevoie să înlocuiești instalația de încălzire sau să îți modernizezi sistemul de încălzire. Apelează la un model mai potrivit pentru nevoile pe care le ai, este sfatul specialiștilor în domeniu. Deși acest pas poate fi costisitor, nu ai altă opțiune în unele cazuri. În plus, economisești bani pe termen lung.