01 sept. 2023 | 20:45

De ce e bine să pui bicarbonat de sodiu în vin. Toți românii trebuie să știe asta

Diverse
De ce e bine să pui bicarbonat de sodiu în vin. Toți românii trebuie să știe asta
Fă așa, și o să ai cel mai bun vin!

Multora dintre voi, mai ales într-o seară de început de toamnă, le place să savureze un vin bun. Dar, ce te faci dacă licoarea lui Bacus are mai multă aciditate decât în mod normal. Aici intervine acest truc, și-ți vom explica de ce e bine să pui bicarbonat de sodiu în vin.

Află de ce e bine să pui bicarbonat de sodiu în vin

Bicarbonatul de sodiu este un mod eficient de a face vinul mai puțin acid. Adăugând o cantitate mică de bicarbonat de sodiu în vin, poți neutraliza aciditatea și crea o aromă mai echilibrată.

Vezi și: De ce să pui bicarbonat de sodiu în varza călită. Detaliul pe care nu ţi l-a spus nimeni, e un truc genial

Acest lucru poate fi util mai ales dacă servești vinul persoanelor sensibile la aciditate. Deși adăugarea de bicarbonat de sodiu în vin nu îi va da un gust dulce, îl va face să aibă un gust mai puțin acru și mai fin.

Nivelul de aciditate al vinului făcut în casă este prea ridicat, ceea ce contribuie la aciditatea acestuia.

De ce e bine să pui bicarbonat de sodiu în vin. Toți românii trebuie să știe asta

Vinul trebuie să respire timp de cel puțin 30 de minute înainte de a-l consuma

Unele tehnici pot fi folosite pentru a reduce aciditatea vinului, dar nu este momentul potrivit pentru a face acest lucru.

Ar trebui să aștepți până când vinul s-a limpezit complet și este gata de băut. Prin reducerea acidității, poți scădea aciditatea vinului și îi permiți să devină mai acidulat.

Poți face o citire a vinului imediat, pur și simplu prelevând câteva picături pentru o degustare rapidă. Pentru a determina cantitatea de acid titrabil din vin, este esențial să citești și eticheta.

Lasă vinul să respire, și așa afli dacă e bun!

A lăsa vinul să respire este cea mai simplă modalitate de a realiza acest lucru. Lasă vinul să respire timp de cel puțin 30 de minute înainte de a fi consumat.

Vezi și: De ce francezii spală paharele dacă schimbă culoarea vinului băut. Puțini mai procedează așa

Dacă acest lucru nu reușește, adaugă o linguriță de zahăr pentru a ajuta la echilibrarea acidității. Carbonatul de potasiu este o metodă obișnuită de eliminare a acizilor din vin. Adăugarea se face, de obicei, înainte de fermentare, din diverse motive, conform specialiștilor în producția de vin de masă.

Cum poți neutraliza aciditatea unui vin?

Atunci când vinul este prea acid, poate avea un gust acru și dezechilibrat. Există câteva modalități de a neutraliza aciditatea din vin, în funcție de ceea ce ai la îndemână.

Un vârf de cuțit de sare sau un strop de zahăr poate ajuta la rotunjirea aromelor și la atenuarea acidității. Dacă ai la îndemână bicarbonat de sodiu, poți adăuga o cantitate mică în vin și îl poți învârti până când aciditatea este echilibrată.

De ce e bine să pui bicarbonat de sodiu în vin. Toți românii trebuie să știe asta

Utilizarea a 3,4 grame de bicarbonat de potasiu la 3 litri de vin reduce aciditatea acestuia cu 0,1%.

Această metodă poate fi folosită cât mai curând posibil înainte de a fi băut, pentru a ajuta la stabilizarea vinului sau pentru a-l stabiliza după ce a fost folosit bicarbonat de calciu.

Vezi și: Cum alegi corect vinul pentru masa de Crăciun. Ce e musai să alegi pentru friptură, cozonac sau sarmale

Cu toate acestea, creșterea pH-ului vinului va avea efectul opus. Alte metode de reducere a acidității includ agenți de dezacidificare, printre care se numără sărurile de carbonat, de exemplu, carbonatul de potasiu, bicarbonatul de potasiu, reducerea acidului tartric și precipitarea dublă a sărurilor pentru a reduce atât reducerea acidului tartric, cât și a acidului malic.

Ce trebuie să faci atunci când vinul este prea acid

Ce se întâmplă atunci când faci un vin cu prea mult acid? Dacă vinul este prea acid, gustul și senzația în gură vor fi afectate și ele. Prezența unui exces de ioni de hidrogen în soluție poate cauza un pH scăzut.

Cum poți remedia un vin acru? O porție mare de zahăr, cu toate că poate fi dificil să încorporezi zahăr granulat într-o rețetă, dar ștevia este mai eficientă.

Siropul simplu de ștevie poate ajuta la echilibrarea aromelor vinului, dar ajută și la curățarea acestuia. Dacă dorești să îndulcești vinul, poți folosi și suc de struguri nefermentat.

Bicarbonatul de sodiu scade aciditatea din corp

Bicarbonatul de sodiu s-a dovedit a fi eficient pentru ameliorarea temporară, dar ocazională, a refluxului acid, în cadrul mai multor studii de sănătate.

Vezi și: Un bărbat a pus bicarbonat de sodiu într-o sticlă de vin. Este uimitor ce s-a întâmplat a doua zi

Conform cercetărilor, pH-ul său alcalin, care neutralizează aciditatea stomacală, este ceea ce îl ajută să acționeze în același mod în care acționează multe antiacide eliberate fără prescripție medicală.

Concluzie

Dacă mai era nevoie, ni s-a demonstrat încă odată că, acest ingredient ieftin, bicarbonatul de sodiu, ne poate ajuta la multe situații, inclusiv atunci când pui bicarbonat de sodiu în vin.

Acum că ai aflat și acest aspect, vinul tău poate deveni mai puțin acid, și poate mult mai pe gustul tău.

Parteneri
Iubita lui Silviu Prigoană, dezvăluiri incendiare după moartea milionarului. Ce decizie au luat copiii afaceristului
Redactia.ro
Unde se află comuna din România unde se spune că au fost ascunse tone de aur. Tunelurile duceau la cea mai mare comoară
Click.ro
Un avion militar rus a fost detectat în apropierea spaţiului aerian britanic. „Ursul” e cel mai mare bombardier strategic al lui Putin
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Chec cu ciocolată și nuci. Cel mai gustos desert de post
EVZ.ro
Probleme în familia Ancăi Serea! Unul dinte băieții ei a ajuns la spital: ”Dureri mari în piept” | FOTO
Spynews
Permisul de conducere trebuie schimbat până la 19 ianuarie 2025! Anunț pentru cei care s-au născut după 1971. Unde se aplică
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
O NOUĂ EPIDEMIE! Alertă la nivel MONDIAL
Mediaflux
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Primele declarații ale Mihaelei Botezatu după moartea lui Silviu Prigoană. Ce se întâmplă cu fiii: ”Știm ce i-ai făcut lui tati”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro