De ce cea mai populată țară din lume ocupă locul 71 în clasamentul medaliilor olimpice?

de: Ștefan R. Apostol
13 08. 2024

Pe 11 august s-au încheiat Jocurile Olimpice de Vară de la Paris, fiind înregistrate mai multe recorduri olimpice și mondiale, la aproape toate probele. Dar, există și particularități la această ediție, printre ele și faptul că cea mai populată țară din lume ocupă locul 71 în clasamentul medaliilor olimpice. Mulți s-au întrebat de ce această situație, iar răspunsul este unul relativ simplu.

La Jocurile Olimpice de Vară de la Paris, cea mai populată țară din lume a avut 117 atleți

Așa cum am învățat la geografie, există dou state ale lumii, cele mai populate. Primul este China, care are în 2024, conform datelor statistice, 1.420 miliarde de locuitori.

Cel de-al doilea stat, cel mai mare ca pondere a populației, este India, care a devansat, de fapt, China, având 1,450 miliarde de locuitori. În acest an, la Paris, India a trimis un lot de 117 atleți, dar cu toate acestea, au obținut doar cinci medalii de bronz și o singură medalie de argint.

Conform clasamentului final pe națiuni, India ocupă locul 71 în clasamentul pe medalii, sub Hong Kong, Taiwan, Coreea de Nord, Cuba și, paradoxal, devansată și de Saint Lucia, o insulă din Caraibe cu doar 180.000 de locuitori.

De ce cea mai populată țară din lume ocupă locul 71?

Așa cum s-a constatat, India a trebuit să aștepte până în cea de-a 13-a zi a Jocurilor Olimpice de la Paris pentru a obține o medalie mai mare decât bronzul, argintul obținut de purtătorul de drapel Neeraj Chopra la aruncarea suliței.

Pentru The Independent, experți și foști olimpici indieni au explicat că nu există o soluție rapidă care ar putea aduce țării mai multe de aur la Los Angeles 2028.

Una din motivațiile pentru actuala situație, clasarea pe locul 71 pe națiuni, este sărăcia generalizată și malnutriția, care rămân probleme grave care împiedică milioane de tineri să își atingă potențialul sportiv, dar există, de asemenea, o lipsă cronică de investiții chiar și la nivel de elită în țară, spun foști atleți indieni.

Premierul Narendra Modi a stârnit optimism înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024

Este o revenire dezamăgitoare la normal pentru o țară care a înregistrat cea mai bună performanță a sa la ultimele Jocuri de la Tokyo, în 2021, când a luat șapte medalii, dintre care una de aur.

Pentru cea mai populată națiune de pe Pământ, o țară cu 1,4 miliarde de locuitori pasionați de sport care se mândrește și cu a cincea cea mai mare economie din lume, este un record pe cât de frustrant, pe atât de enigmatic.

„Este nevoie de o creștere a investițiilor de la bază”

India a câștigat doar două medalii de aur în ultimele trei decenii, la proba masculină de tir cu pușca de 10m de la Beijing 2008 și cea a lui Neeraj  Chopra la aruncarea cu sulița de acum trei ani. Până la Tokyo, India câștigase un total de 28 de medalii la 36 de Olimpiade, același număr ca recordul individual al înotătorului american Michael Phelps.

Purtătorul de drapel Neeraj Chopra a obținut argintul la JO 2024

Dipa Karmakar, fostă olimpică, spune că „este nevoie de o creștere a investițiilor de la bază”. Sportivii trebuie să beneficieze de resursele adecvate pe termen lung, spune ea, nu doar pentru cele câteva luni care preced competițiile majore.

„Simone Biles s-a retras de la finala de gimnastică de la Tokyo pentru a se ocupa de sănătatea ei mintală, dar a beneficiat totuși de investiții consistente timp de trei ani.

Aici, jucătorii primesc resurse timp de trei sau patru luni după ce se califică la Jocurile Olimpice„, spune gimnasta, care s-a clasat pe locul patru la Jocurile de la Rio 2016.

Alte state africane au de peste 10 ori mai multe medalii decât India

Laureații premiului Nobel Abhijit Banerjee și Esther Duflo indică malnutriția ridicată drept un factor semnificativ care contribuie la subperformanța olimpică a Indiei și îndeamnă la necesitatea unor investiții mai bune în sectorul sănătății în ansamblu.

„Desigur, India este săracă, dar nu la fel de săracă ca înainte și nici pe departe la fel de săracă ca Camerun, Etiopia, Ghana, Haiti, Kenya, Mozambic, Nigeria, Tanzania și Uganda, fiecare dintre acestea având, pe cap de locuitor, de peste 10 ori mai multe medalii decât India”, notează economiștii în cartea lor Poor Economics.

India a dominat odată hocheiul olimpic, câștigând un record de 11 medalii olimpice, dintre care opt de aur, în acest sport până în 1980. Un declin constant în următorul sfert de secol a atins punctul culminant în 2008, când nu s-a calificat nici măcar pentru Jocurile de la Beijing, iar rușinea a declanșat un proces de reconstrucție care a culminat cu o medalie de bronz la Tokyo.

Concluzia este că, din păcate, performanțele scăzute susținute ale Indiei în sport contrastează puternic cu cele ale Chinei, țara pe care a depășit-o în ceea ce privește populația totală la mijlocul anului 2023, conform ONU.

Echipa olimpică de hochei a Indiei

În acest context dramatic și greu de explicat, mesajul pare să fie că, dacă India își va schimba soarta la Jocurile Olimpice, va trebui să o facă prin „îmbunătățirea sănătății și a bunăstării în general”, mai degrabă decât printr-un „aflux brusc de investiții în sporturile de elită din partea guvernului”.