De ce castraveții românești ajung la gunoi, de fapt. Sunt foarte ieftini, dar nimeni nu îi vrea

De ce castraveții românești ajung la gunoi, de fapt. Sunt foarte ieftini, dar nimeni nu îi vrea
Ce se întâmplă cu producțiile de castraveți românești? Cantități mari de legume au fost aruncate

Care este motivul pentru care castraveții românești ajung la gunoi? Unii producători i-au oferit gratuit pentru cei care îi doreau, iar pe alții au reușit să-i vând extrem de ieftin. Ce s-a întâmplat cu producțiile?

Producții de castraveți românești au ajuns la gunoi

Tone de castraveți care au fost produși în România au ajuns la gunoi după ce mai mulți agricultori din Matca nu au reușit să îi vândă nici după ce au scăzut considerabil prețurile. Un kilogram de castraveți a ajuns până la 20 de bani în piețele locale, dar asta nu i-a făcut pe unii dintre români să-i achiziționeze de pe tarabele precupeților.

Prețurile în dreptul acestor legume au scăzut atât de mult încât un număr mare de legumicultori au susținut că nici nu a mai meritat efortul de a încerca să-i vândă, așa că au preferat să-i arunce.

Unul dintre agricultori a recunoscut că a avut o tonă jumătate de castraveți care s-au dus pe apa sâmbetei pe care i-a pus la dispoziție oamenilor care nici nu s-au gândit să-i ia degeaba.

Rezolvarea a fost una simplă, dar în același timp dramatică – smulgerea și eliberarea terenului pentru plantarea următoarelor culturi, dar de această dată de roșii. Producția este principala sursă de venit pentru mulți. Matca are peste 4.000 de producători, 1.000 de hectare de solarii și 2.000 de hectare de culturi de câmp.

”Am în maşină o tonă jumătate şi îi duc la râpă, la gunoi. Nu am ce să fac cu ei. La piaţă nici pe degeaba nu îi ia nimeni. Nu se mai caută. A trebuit să-i smulgem şi să eliberăm terenul pentru a planta următoarea cultură de roşii. Nu putem lăsa legumele să putrezească în pământ”
Costică Chitol, agricultor din Matca (Sursa: adevărul.ro)

„Ce să fac cu ei? Nu am ce face, la gunoi!”

Într-o astfel de situație se află și Sorin Dragomir care urmează să pregătească solarul pentru următoarea producție de roșii, așa că a ales aceeași variantă – smulgerea legumelor și aruncarea lor:

”Cred că am aruncat vreo patru tone de castraveţi. Ce să fac cu ei? Nu am ce face, la gunoi! Cu 20 de bani se dau în piaţă, dar nici aşa nu se caută deloc. E mai mare chinul. I-am smuls şi îi arunc. La animale nu-i putem da pentru că le îmbolnăvim.” 

Un alt agricultor din Mehedinți a ajuns la capătul disperării văzând că este pus în postura de a-și arunca munca la gunoi. Acesta a fost filmat în timp ce descărca nu mai puțin de patru tone de castraveți pe un câmp din comuna Braniștea, în semn de protest că nu a reușit să-și vândă producția.