De cea beau turcii ceai, una dintre cele mai populare băuturi. A fost descoperit în China, însă s-a răspândit în întreaga lume, iar multe popoare l-au inclus în tradițiile lor. Mulți oameni presupun că cea mai populară băutură din Turcia este cafeaua, însă ceaiul nu lipsește niciodată de pe mesele acestora.
Ceaiul este una dintre cele mai iubite băuturi în Turcia, depășind chiar și cafeaua. Popularitatea ceaiului în Turcia a crescut la finalul anilor 1800, iar în secolul XX a ajuns cea mai consumată băutură. Tradiția ceaiului turcesc a luat naștere în anii 1500, datorită activităților comerciale desfășurate pe Drumul Mătăsii.
De asemenea, Turcia nu este o țară care consumă foarte mult ceai, ci și produce o cantitate semnificativă de ceai. În anul 1917 a avut loc prima tentativă de cultiva a ceaiului. Spunem „tentativă” deoarece producția nu a fost una de succes din cauza războiului de independență.
Prima fabrică de ceai din Turcia a fost creată în anul 1947, iar începând cu anul 1960, țara deja începuse să exporte această băutură. De fapt, Turcia este al șaselea cel mai mare producător de ceai, după India, China, Kenya, Sri Lanka și Indonezia.
Totodată, consumul de ceai a fost a fost influențat și de factorii economici din acea perioadă. Cafeaua s-a scumpit după primul război mondial, iar ceaiul a fost băutura mult mai accesibilă.
Citește și: Ce se întâmplă dacă bei ceai de pătrunjel pe stomacul gol. Ce beneficii are pentru sănătate
Ceaiul turcesc este servit fără lapte, cu minim două cuburi de zahăr. Numit Cay în limba turcă, paharele în care se pune ceaiul sunt mici, în formă de lalea, iar farfuriile pe care este așezat sunt rotunde. Ceaiul turcesc trebuie băut încet, pentru a simți cu adevărat aroma acestuia.
În Turcia, există tradiția ca musafirii să fie mereu serviți cu ceai. Există grădini de ceai care sunt destinații de familie, iar ceainăriile sunt situate în centrul orașului mereu. De cele mai multe ori, acestea sunt frecventate de bărbați.
Turcii au o perioadă preferată din zi pentru a bea ceaiul, între orele 15:00 și 17:00. De cele mai multe ori, alături de ceai se servește o prăjitură, biscuiți sau baclava. În unele zone ale țării, există obiceiul de a ține în gură o bucată de zahăr în timp ce se bea ceaiul.
Potrivit tradiției, ceaiul turcesc se prepară folosind un ceainic, format dintr-un vas mic așezat peste un vas mai mare, numit „caydanlik”. În vasul mic se obține o băutură concentrată, pe când vasul mai mare se folosește pentru apă fiartă.
O parte din apa fiartă se toarnă în vasul mic cu frunze de ceai negru. Vasul mic cu ceai este lăsat pentru infuzie pe vasul mare în care continuă să fiarbă apa timp de aproximativ 10 minute. Când ceaiul este gata pentru a fi servit, cantitatea dorită de ceai concentrat se pune în fiecare pahar și se completează cu apă din vasul mare. Se adaugă zahăr după gust, apoi poate fi servit.
Citește și: Care este cel mai sănătos ceai. Dr. Vlad Ciurea: ”Se bea după fiecare masă”
Ceaiul turcesc are și foarte multe beneficii. Potrivit studiilor, ajută la reglarea vaselor de sânge și inimii. De asemenea, flavonoidele din ceaiul negru mențin colesterolul scăzut și ajută la stabilizarea metabolismului.