În comparație cu sângele femeilor, cel al bărbaților prezintă niveluri mai ridicate ale unei enzime „cheie“ utilizată de COVID-19 cu scopul de a infecta celulele sănătoase, potrivit rezultatelor de astăzi ale unui important studiu european. Așa s-ar putea explica faptul că bărbații sunt mai vulnerabili în fața virusului mortal. Mai multe detalii, în paragrafele următoare.
În urma studiului, s-a ajuns la concluzia că enzima 2 de conversie a angiotensinei (ACE2), care se găsește în inimă, rinichi, și în alte organe, ar juca un rol important în modul în care infecția cu SARS-COV-2, boală respiratorie cauzată de noul coronavirus, se răspândește în organism.
Totodată, cercetătorii au mai descoperit că inhibitorii ACE sau blocanţii receptorilor angiotensinei (ARB), medicamente prescrise pe scară largă pacienţilor cu insuficienţă cardiacă congestivă, diabet sau boli renale, nu au condus la concentraţii mai mari ale ACE2, de unde rezultă că riscul de infectare cu noul coronavirus în cazul persoanelor cărora le sunt administrate, nu ar trebui să crească.
În urma vânzării acestor medicamente pe bază de rețetă, la nivel mondial, se câștigă miliarde de dolari.
„Constatările noastre nu susţin întreruperea acestor medicamente la pacienţii cu COVID-19“, a spus conducătorul studiului, Adriaan Voors, profesor de cardiologie la Centrul Medical Universitar (UMC) din Groningen, Olanda.
Peste patru milioane de oameni au fost infectați cu noul coronavirus la nivel mondial, provocând decesul a aproape 277.000 de persoane. În ceea ce-i privește pe bărbați, aceștia sunt mai susceptibili în a contracta virusul și a suferi complicaţii severe decât femeile.
Echipa condusă de Voors a măsurat concentraţiile de ACE2 în probe de sânge prelevate de la peste 3.500 de pacienţi cu insuficienţă cardiacă din 11 țări europene, analizând atât bărbați, cât și femei.
„Când am descoperit că unul dintre cei mai puternici indicatori biologici, ACE2, era mult mai mare la bărbaţi decât la femei, mi-am dat seama că acest lucru avea potenţialul de a explica de ce bărbaţii au un risc mai mare de deces asociat COVID-19 în comparaţie cu femeile“, a susținut Iziah Sama, medic la UMC Groningen, coautor al studiului.
Cercetătorii au mai precizat că studiul a început înainte de a exploda epidemia de COVID-19, astfel că nu a inclus pacienţi infectați cu acest virus.