Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara vine cu vești extrem de triste. Dacă până acum se credea că noul coronavirus afectează îndeosebi persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, noile studii demonstrează că tinerii pot fi afectați în egală măsură, în funcție de mai mulți factori.
Noile descoperiri medicale dau peste cap toate informațiile primite până acum. Medicul Virgil Musta din Timișoara, persoana care a vindecat cele mai multe persoane infectate cu COVID-19, a povestit despre agresivitatea pe care o are acest virus chiar și asupra persoanelor tinere.
Potrivit acestuia, COVID-19 evoluează extrem de rapid, iar efectele grave pe care le produce îi ia prin surprindere chiar și pe medici. Dacă inițial se știa că virusul afectează plămânii, ulterior s-a dovedit că acesta acționează la fel de tare și asupra creierului, inimii și a altor organe.
„Dinamica cunoștințelor în această patologie e una foarte accelerată. Aproape zilnic vedem studii noi, rezultate noi și chiar uneori apar manifestări patogenice care inițial nu au fost puse în calcul.
Dacă la început boala a fost considerată o infecție respiratorie, apoi cei care studiază această boală au analizat și au găsit o furtună de cintokine care poate să producă forme severe la tineri.
Mai recent se pare că severitatea bolii e dată de tulburări de coagulabilitate, care pot să apară la nivelul plămânilor, dar și la nivelul inimii, creierului și alte organe. Aceste tulburări apar la persoanele cu risc, dar și la tineri sau la cei care cei care nu sunt depistați cu patologie„, a declarat medicul, potrivit Antena3.
Cele mai recente cazuri din România au infirmat mitul conform căruia doar persoanele vârstnice sunt grav afectate de COVID-19. În urma studiilor realizate, o altă categorie de risc o reprezintă persoanele tinere supraponderale. Cu sau fără probleme de sănătate preexistente, tinerii pot fi victimele virusului ucigaș.
„Apar cazuri la persoane tinere. Am văzut raportate decese subite la tineri, care ulterior au fost diagnosticați cu infecții cu COVID-19. Am văzut decese la pacienți tineri, dar care în general aveau un factor de risc, și anume pacienții hiperponderali sau obezi. Acest factor de risc este important nu numai la infecția cu COVID-19, ci și la infecția cu virusul gripal. E un element de evoluție severă a bolii„, a mai explicat medicul.