În culturile arabe, bărbații poartă, de obicei, haine albe pe tot parcursul zilei. Motivul este unul legat atât de climă, cât și de religia acestora. În materialul care urmează vă arătăm exact de ce bărbații arabi se îmbracă în alb, de fapt. Veți rămâne uimiți!
În lumea islamică, vestimentația joacă un rol important, datorită regulilor impuse de Coran și de Hadith-uri. De regulă, persoanele musulmane, în special bărbații arabi, poartă haine albe, însă puțini știu ce semnifică acest lucru, de fapt.
Dacă nu știați, îmbrăcămintea albă a bărbaților arabi se numește „kandora” și este confecționată din materiale naturale. Acest lucru le permite acestora să facă față temperaturilor foarte ridicate din timpul anului. În deșert, temperaturile pot ajunge și la 50 de grade Celsius.
Totodată, bărbații trebuie să își acopere corpul cel puțin de la buric până sub genunchi. Purtarea dezgolită a pieptului nu este deloc recomandată pentru bărbații arabi, pentru că ar putea să atragă atenția asupra lor.
De asemenea, bărbații din țările musulmane poartă pe cap un tip de eșarfă denumită ghutra, care este fixată cu un cordon negru.
Pe lângă faptul că aceștia poartă această ținută pentru a se proteja de temperaturile extreme, hainele albe la arabi au și o semnificație religioasă.
Se spune că albul este un simbol al curățeniei, al purității și al sfințeniei. Mai mult de atât, simbolizează liniștea, pacea, armonia, speranța și longevitatea.
Așadar, se crede că dacă un bărbat arabă poarte haine albe, el este onest, înțelept, dar transmite și un sentiment de autoritate. La toate ceremoniile publice și religioase arabe, bărbații se îmbracă numai în ținute albe. Acest lucru este o opțiune tradițională și este considerată necesară pentru a respecta și a promova valorile culturale arabe.
Pe de altă parte, cultura islamică recomandă a nu se purta haine care prezintă similitudini cu alte religii sau însemne ale altor religii, precum cruce, etc.
De asemenea, este interzis purtarea de ținutelor care seamănă sau care imită sexul opus.
„Mesagerul lui Allah a blestemat femeile care imită bărbații și bărbații care imită femeile”, susțin istoricii.
Totodată, culoarea eșarfei de pe cap transmite un mesaj puternic. Specialiștii consideră că cea mai purtată variantă este cea în carouri cu alb și roșu, pentru că simbolizează patriotismul. De asemenea, un keffiyeh complet albă înseamnă puritate, iar una neagră indică libertate.
În Dubai, femeile sunt încurajate să-și exercite drepturile și libertățile lor, dar există anumite restricții pe care le impun autoritățile locale. Unele dintre aceste restricții se referă la faptul că femeile nu au voie să conducă în Dubai. Această restricție a fost implementată în urmă cu mulți ani și a fost menținută în ciuda presiunilor de a fi revizuită.
În al doilea rând, femeilor nu li se permite să se îmbrace într-un mod care ar putea fi considerat ofensator sau nepotrivit. Așadar, purtarea ținutelor prea decoltate, prea scurte sau purtarea de haine care nu sunt adecvate culturii locale arabe sunt complet interzise.
În al treilea rând, femeile nu au voie să intre în baruri sau să consume alcool în locuri publice. Acest lucru se aplică și femeilor care tranzitează această țară. Această restricție a fost implementată în scopul de a menține respectul față de tradițiile islamice.
De asemenea, femeile din Emiratele Arabe nu au voie să facă anumite activități fizice, precum schiul, surfing sau scuba diving. Aceste activități pot fi periculoase și, prin urmare, sunt interzise femeilor musulmane.
În concluzie, restricțiile impuse femeilor în Dubai sunt în cea mai mare parte bazate pe tradiția și cultura locală și se înscriu în cadrul legilor și regulilor islamice.