De ce are covrigul gaură? Povestea gustării preferate a românilor: e ieftină şi uşor de mâncat
Covrigii sunt printre cele mai iubite preparate de patiserie. Sunt gustoși, sățioși și au și un preț mic, comparativ cu alte alimente. Mulți îi consumă, dar câți știu de unde provine gaura din centrul lor? Există ipoteze care le atribuie germanilor inventarea lor, în timp ce alții cred că italienii merită lăudați.
Adevărul despre gaura din covrig
Conform lucrării „Istoria Ştiinţei şi a Tehnologiei” semnată de Bryan Bunch și Alexander Hellemans, există o poveste intrigantă: covrigii au fost, se pare, inventați în anul 610 de către un călugăr italian, care îi folosea drept recompensă pentru copiii devotați,care învățau rugăciunile.
Cu toate acestea, o altă sursă plasează originea lor într-o mănăstire din sudul Franței. Originea lor este controversată, la fel cum este și existența găurii din centrul lor. Covrigii fără gaură nu au farmec, dar ce semnifică ea, de fapt.
În tradiția Bisericii Catolice, covrigii erau încărcați de semnificații religioase adânci, reflectate atât în compoziția lor, cât și în forma lor distinctivă. Realizați dintr-o rețetă simplă, bazată pe făină și apă, covrigii erau concepuți pentru a fi consumați în timpul perioadelor de post.
Ce definește cu adevărat un covrig este golul din centru. Fără acest spațiu central, covrigul ar fi doar o simplă chiflă, dar gaura din mijlocul covrigului avea un scop practic încă din trecut. Mai exact, permiteau patiserilor să așeze preparatele pe un băț sau sfoară și să îi pună la expoziție.
Cum faci cei mai buni covrigi cu gaură
Covrigii cu gaură sunt unele dintre cele mai iubite produse de patiserie. Dacă vrei să îi prepari singur, chiar la tine acasă, află că se pregătesc foarte ușor. Rețeta este una simplă și nu ai nevoie de prea multe ingrediente:
- 500g de făină pentru copt (cu conținut ridicat de gluten)
- 10g de sare
- 10g de zahăr
- 10g de drojdie uscată
- 300ml de apă călduță
- 2 linguri de ulei vegetal
- Semințe de susan sau de mac (opțional)
Te-ar putea interesa și: Ce conţin covrigii de la Luca, de fapt. Mulţi români îi consumă crezând că sunt sănătoşi
Într-un bol mic, amestecați drojdia uscată cu apa călduță și zahărul. Lăsați amestecul să stea timp de aproximativ 5-10 minute până când începe să se formeze spumă deasupra. Acest lucru indică faptul că drojdia este activă.
Într-un bol mare, amestecați făina și sarea. Faceți un mic crater în mijlocul făinii, unde turnați amestecul de drojdie și uleiul. Amestecați treptat ingredientele pentru a forma un aluat omogen.
Transferați aluatul pe o suprafață presărată cu făină și frământați-l timp de aproximativ 10-15 minute, până când devine elastic și neted. Puneți aluatul într-un bol uns cu ulei, acoperiți-l cu un prosop curat sau folie de plastic și lăsați-l să crească timp de aproximativ 1-2 ore, sau până când și-a dublat volumul.
După ce aluatul a crescut, rupeti-l în bucăți de dimensiunea dorită pentru covrigi. Rulați fiecare bucată într-un șnur subțire, apoi formați un inel sau covrig, asigurându-vă că faceți o gaură în mijloc.
Așezați covrigii modelați pe o tavă de copt acoperită cu hârtie de copt. Lăsați-i să se odihnească pentru încă 15-20 de minute.
Preîncălziți cuptorul la 200°C. Dacă doriți, puteți să îi ungeți cu ou bătut și să presărați semințe de susan sau de mac deasupra covrigilor pentru un aspect atrăgător. Coaceți covrigii în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 15-20 de minute sau până când devin rumeni.
Pericolul din produsele de patiserie
Produsele de patiserie sunt deseori bogate în calorii și grăsimi. Acestea furnizează multe calorii fără a oferi nutrienți esențiali. Consumul excesiv de calorii poate duce la creșterea în greutate, care la rândul său crește riscul de obezitate și a bolilor asociate cu aceasta, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă.
Un alt pericol major al produselor de patiserie este conținutul ridicat de zahăr. Zahărul rafinat este un ingredient cheie în majoritatea prăjiturilor, plăcintelor și a altor dulciuri. Consumul excesiv de zahăr poate contribui, printre altele, la dezvoltarea cariilor dentare.
Unele produse de patiserie pot conține, de asemenea, cantități semnificative de sare. Consumul excesiv de sare poate contribui la hipertensiune arterială și creșterea riscului de accident vascular cerebral și boli de inimă.
Produsele de patiserie din comerț pot conține aditivi alimentari și conservanți pentru a prelungi durata lor de valabilitate sau pentru a îmbunătăți aspectul și gustul. Unele dintre aceste substanțe chimice pot avea efecte adverse asupra sănătății noastre pe termen lung.
Pentru cei cu intoleranță la gluten sau boală celiacă, produsele de patiserie care conțin făină de grâu pot fi extrem de periculoase. Consumul de gluten poate provoca reacții grave, inclusiv inflamații și deteriorarea intestinelor.