11 ian. 2023 | 14:51

De ce are brânza găuri, de fapt. Răspunsul sigur te va surprinde. Nu te-ai fi gândit la asta

Diverse
De ce are brânza găuri, de fapt. Răspunsul sigur te va surprinde. Nu te-ai fi gândit la asta
De ce are brânza găuri, de fapt

Brânza este unul dintre cele mai consumate alimente de români. Folosită în diferite rețete sau mâncată pur și simplu, este foarte gustoasă și sănătoasă, mai ales cea cumpărată direct de la ciobani, însă v-ați întrebat vreodată de ce are brânza găuri?

Detalii surprinzătoare descoperite de cercetători. De ce are brânza găuri?

O echipă de cercetători elvețieni și-au pus aceeași întrebare și au decis să găsească răspunsul. Conform teoriei științifice, găurile din produse ar fi produse de dioxidul de carbon eliberat de o bacterie.

După ce au aflat adevăratul răspuns, cercetătorii au fost surprinși. Conform acestora, totul ține de cât de murdare sunt gălețile în momentul în care se colectează laptele.

Particulele microscopice de fân care ajungeau în găleți atunci când vacile erau mulse sunt cele care provocau găurile în timpul maturării brânzei, potrivit institutului elvețian Agroscope. De asemenea, nu toate brânzeturile sunt afectate de găuri, ci doar unele produse elvețiene.

Vezi și Țara unde un kilogram de brânză este mai scump decât pensia sau salariul minim. Situația e dramatică

În ultimii ani, metodele de colectare a laptelui au fost modernizate, iar acest lucru explică reducerea numărului de găuri din brânzeturile elvețiene, au mai precizat cercetătorii. În momentul de față, vacile sunt mulse în recipiente închise. Prin urmare, particulele de praf sau fân ajung mai rar în lapte.

Pentru a fi siguri de rezultate, cercetătorii de la Agroscope au efectuat mai multe experimente în care au adăugat mici cantități de fân în lapte. Acest lucru le-a permis să controleze numărul de găuri din brânza pe care au produs-o. De asemenea, studiul nu a fost încă revizuit științific. Însă, rezultatele le dau încredere cercetătorilor că au găsit răspunsul corect.

Citește și: Secretul celei mai bune mozzarella preparată acasă. Ce lapte trebuie să folosești

Topul 3 cele mai faimoase tipuri de brânză

Brânza este un aliment consumat de mii de ani. Doar în anul 2021, în Uniunea Europeană s-au consumat peste 9 milioane de tone de brânză. Cele mai vechi dovezi despre existența brânzei provin din Elveția antică, însă există legende care spun că brânza și-ar avea originea în Orientul Mijlociu. Iată topul celor mai faimoase tipuri de brânză:

  • Camembert

Numele complet este Camembert de Normandie. Este una dintre cele mai faimoase tipuri de brânză din Normandia, făcută din lapte crud de vacă. Are un gust foarte intens și înțepător, asemănător cu cel al ciupercilor. Aroma este mucegăită, ca cea a verzei.

Miezul acesteia este moale și foarte cremos, iar exteriorul este acoperit cu o coajă albă, mucegăită. De cele mai multe ori, camembert-ul este ambalat într-o cutie mică de lemn, pentru a preveni ca interiorul să curgă și să se verse.Camembert merge foarte bine cu mere feliate, cidru tare, baghete sau combinată cu diferite deserturi.

  • Gorgonzola

Această brânză a fost produsă pentru prima dată în orașul Gorgonzola, un oraș din Lombardia, în anul 879 d.Hr. Este făcută din lapte de vacă și se distinge prin striațiile sale verzi sau albastre din mucegai.

Gorgonzola este disponibilă în două sortimente. Una dintre acestea se numește Gorgonzola Dolce. Este maturată timp de circa două luni și este moale, cremoasă, cu note de unt și un gust lactic puțin pronunțat. Cel de-al doilea sortiment se numește Gorgonzola Piccante. Aceasta este o versiune mai fermă și trebuie învechită cel puțin trei luni.

Gorgonzola poate fi consumată mărunțită peste salate, topită în risotto sau sosuri de paste, servită ca aperitiv sau însoțită de fructe proaspete, nuci, legume, mere verzi, pere etc.

Citește și: Cum se păstrează corect brânza. Mulţi fac această greşeală fără să ştie că este periculos

  • Paneer

Paneer este o brânză făcută din lapte pasteurizat de vacă sau lapte de bivoliță, umedă, cu o textură moale și sfărâmicioasă. Își are originile în India, datând din anul 6.000 î.Hr. Numele ei provine din cuvântul persan și turc „peynir”.

Paneer poate fi consumată în curry și se îmbină foarte bine cu arome puternice și picante. De asemenea, este încorporată într-o varietate de feluri de mâncăruri indiene. Este o brânză foarte versatilă, putând fi folosită chiar și în kebab.

Parteneri
Se închide TikTok din 19 ianuarie. A fost făcut anunțul oficial
Redactia.ro
Bătălia din România care a rămas unică în istorie. Povestea celei mai mari înfrângeri a islamului în fața unei armate creștine
Click.ro
Donald Trump Jr. susține că Ucraina e de vină pentru incendiile care fac prăpăd în Los Angeles
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Surpriză! Mario Fresh este în Bali alături de o bombă sexy care nu este deloc străină de luminile reflectoarelor. Imaginile au ajuns imediat virale
Unica.ro
Taxa care crește cu 10%. Hotărârea a intrat deja în vigoare
EVZ.ro
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Spynews
Decizie pentru Călin Georgescu. CCR a anunțat oficial azi, 10 ianuarie: A fost înregistrată
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
Donald TRUMP a fost CONDAMNAT! RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind MANDATUL de PREȘEDINTE al SUA
Mediaflux
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, distribuție completă. Cine sunt actorii care dau viață personajelor serialului
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro