Uneori, se întâmplă ca hainele noastre să arate deplorabil după ce le scoatem din mașina de spălat. Dacă ai observat găuri pe ele după ce le-ai curățat, află că există și o explicație pentru asta. Nu trebuie să te sperii, pentru că există o soluție rapidă, care va rezolva imediat această problemă.
De cele mai multe ori, rupturile din haine sunt cauzate de supraîncărcarea mașinii de spălat. Nu uitați să întoarceți articolele cu mărgele, nasturi pe dos sau alte detalii înainte de spălare. Când sunt prea multe haine la un loc, acestea riscă să se deterioreze foarte ușor.
În plus, păstrați materialele delicate precum bumbacul și mătasea separate de piese mai rezistente, cum ar fi cearșafurile și prosoapele. Pentru articolele delicate, optați pentru un ciclu de centrifugare scăzut sau chiar pentru programe speciale, dacă vreți să le protejați.
Folosirea excesivă a înălbitorului pe bază de clor poate duce, de asemenea, la găuri în îmbrăcăminte. Luați în considerare utilizarea alternativelor ecologice, cum ar fi oțetul sau bicarbonatul de sodiu, pentru că nu au efecte negative asupra țesăturilor.
Și moliile sunt cunoscute pentru că provoacă găuri, în special în materiale precum lâna, mătasea și pielea, dar ele pot deteriora și alte țesături. Pentru a le ține cât mai departe de dulapul vostru, luați în considerare plasarea lavandei uscate în pungi de plasă sau folosirea uleiurilor esențiale precum menta.
În cazul unei infestări severe, spălați-vă hainele în apă caldă și curățați-vă dulapul cu oțet. Acestea dispar destul de repede dacă sunt tratate așa cum trebuie, însă pot reveni la fel de ușor într-un mediu care le atrage.
Dacă se întâmplă să apară o gaură pe bluza sau jacheta preferată, nu trebuie să vă faceți griji în această privință. Nu trebuie să fii o croitoreasă pricepută pentru a repara aceste găuri, pentru că există trucuri simple la care poți apela.
Metoda descrisă mai jos este potrivită în special pentru găurile mici, deoarece previne necesitatea cusăturilor vizibile. Nu ai nevoie de prea multă îndemânare, trebuie doar să ai la dispoziție câteva minute.
Tot ce îți trebuie este:
Primul pas este să întoarceți articolul vestimentar deteriorat pe dos, cu gaura îndreptată spre exterior, atunci când o așezați pe o masă de călcat. Apoi, tăiați o bucată de țesătură fuzibilă mai mare decât ruptura. Uniți ambele părți ale găurii împreună și plasați banda fuzibilă peste acestea.
Apoi, așezați hârtia peste același loc, setați fierul de călcat la funcția de „lână” și călcați peste hârtie, pentru ca hainele să nu se ardă, pentru că va fi nevoie să insistați asupra defectului.
Verificați dacă gaura a dispărut. Dacă nu, puteți repeta partea de călcat de două sau trei ori, până când nu se mai observă nimic. În acest fel, hainele tale deteriorate vor arăta ca noi și nici măcar nu se va observa că au avit vreo problemă.