De ce apa are termen de valabilitate, chiar dacă nu expiră. Ce se întâmplă dacă o consumi după dată
Te-ai întrebat vreodată de ce apa are termen de valabilitate, chiar dacă nu expiră, și ce se întâmplă dacă o consumi după data de expirare. Atât pe sticlele de apă plată, cât și pe cele cu apă minerală este inscripționat un termen de valabilitate, însă nu mulți înțeleg la ce anume se referă acel termen de valabilitate, de fapt.
De ce apa are termen de valabilitate, chiar dacă nu expiră
În realitate, apa nu expiră niciodată. Cu toate acestea, sticlele de apă plată și cele cu apă minerală au termen de valabilitate. Mulți se întreabă de ce se întâmplă asta și mulți se întreabă, pe bună dreptate, și dacă apa mai este bună de băut, după acea dată. Ei bine, specialiștii dau lămuriri în această situație care a creat confuzie. Ei spun că, de fapt, data aceea nu reprezintă termenul de valabilitate al apei, ci al sticlei.
„Ştiaţi că data de expirare imprimată pe sticlele de apă îmbuteliată nu se referă la apa din sticle? Apa nu expiră, dar sticlele în care se îmbuteliază au un termen limitat de valabilitate.
După expirarea termenului de valabilitate, sticlele din plastic vor elibera substanțe chimice în apa îmbuteliată, aspect care duce la modificări de gust și miros”, a spus medicul Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare.
De ce nu se recomandă consumul după data de expirare
Astfel că, chiar dacă apa în sine nu expiră, ambalajul ei expiră și, prin urmare, nu este recomandat consumul apei îmbuteliate după data expirării sticlei.
Cum plasticul din care este confecționat ambalajul are un grad de permeabilitate, în timp, compoziția acestuia se poate infiltra în apă și o poate contamina.
Astfel, acești compuși ce provin din plastic se pot acumula în organism, ducând la diverse afecțiuni. Mai mult, îmbuteliată și carbogazificată care a depășit termenul de expirare își poate pierde aciditatea și poate să dezvolte acel un gust de „stătut”.
Despre consumul apei minerale
Apa minerală este recomandată pentru beneficiile sale, prin conținutul ei ridicat de calciu și de magneziu, minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului.
Magneziul este important pentru reglarea tensiunii arteriale, a indexului glicemic și un bun regulator neurocerebral. Acest mineral mai ajută și la menținerea echilibrului digestiv și previne constipația, deoarece atrage apa în intestine.
Însă, cu toate acestea apa minerală carbogazoasă poate da balonare, poate determina arsuri sau crampe și poate afecta în timp activitatea rinichilor.
„Băuturile acidulate afectează în timp rinichii şi puteţi face nisip sau chiar pietre. Acest efect îl are şi apa minerală. (…) Evitaţi apă care este îmbogăţită cu dioxid de carbon şi alegeţi apă minerală naturală. Recomandat este să alegeţi o apă mai puţin acidulată dacă o consumaţi zilnic.“, a spus spus medicul medicul internist Florin Tudor, conform Adevarul.ro.