În acest articol vei afla de ce acte ai nevoie pentru vânzarea unui apartament. Există cu siguranță multe persoane care intenționează să cumpere un apartament și își pun această întrebare. Procesul de vânzare-cumpărare este unul greoi pentru persoanele implicate, respectiv vânzător și cumpărător. Și mai greu este dacă nu se cunosc prea multe aspecte referitoare la actele necesare, precum și la cheltuielile necesare. Iată așadar, de ce acte ai nevoie pentru vânzarea unui apartament.
Potrivit art.1666, aliniatul 1 din Codul Civil, cheltuielile pentru încheierea contractului de vânzare/cumpărare îi revin cumpărătorului, dacă nu există o stipulație contrară. Așadar, conform acestuia, cele mai multe taxe notariale vor fi achitate de persoana care cumpără.
Astfel, cumpărătorul trebuie să îl achite taxele de intabulare pe numele său, precum și onorariul notarial. Dar și vânzătorul are partea sa de cheltuială. Există și taxe pe care trebuie să le achite acesta. Extrasul de carte funciară pentru autentificare este una dintre ele.
Pe lângă achitarea taxelor menționate mai sus, vânzătorul mai are și alte obligații și există și anumite documente pe care trebuie să le pună la dispoziție.
Cele două obligații ale unei persoane care dorește să vândă un apartament sunt reprezentate de predarea apartamentului și asigurarea proprietarului împotriva oricăror evicțiuni și vicii ascunse. Iată care sunt actele pe care trebuie să le pună vânzătorul la dispoziția cumpărătorului:
Vânzătorul unui apartament mai are obligația de a plăti impozitul la stat pentru vânzarea acestuia. Cumpărătorul în schimb trebuie să achite taxele notariale, care variază în funcție de valoarea apartamentului, precum și de modalitatea de plată.
În cazul în care vânzarea se face prin intermediul unei agenții imobiliare, comisionul perceput de aceasta va fi achitat de către vânzător. Impozitul pe clădiri nu trebuie confundat cu acest comision.
Taxa de intabulare va fi achitată tot de cumpărător. Intabularea pe numele noului proprietar se va face de către notar, după încheierea contractului de vânzare-cumpărare.
Apartamentul scos la vânzare își modifică proprietarul, în momentul întocmirii contractului de vânzare-cumpărare. Acesta trebuie întocmit potrivit prevederilor legale și mai este necesar să fie completat și verificat de către un notar public autorizat.