De ce a scăpat Roman Abramovich de sancțiunile SUA. Rolul nebănuit al patronului de la Chelsea în războiul din Ucraina

De ce a scăpat Roman Abramovich de sancțiunile SUA. Rolul nebănuit al patronului de la Chelsea în războiul din Ucraina
Roman Abramovich a pus în vânzare clubul Chelsea după ce Rusia a declanșat războiul împotriva Ucrainei

De ce a scăpat Roman Abramovich de sancțiunile SUA. Patronul al clubului Chelsea se află pe „lista neagră” a oligarhilor ruși supuși sancțiunilor de Marea Britanie și UE. Omul de afaceri a fost acuzat de legături speciale cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în contextul invaziei militare a Rusiei în Ucraina. El s-a grăbit să pună în vânzare clubul Chelsea și să-și salveze și alte proprietăți pe care le deține. Totuși, Roman Abramovich a fost „iertat”, deocamdată, de guvernul SUA în privința unor sancțiuni similare cu cele ale europenilor, iar explicația e una surprinzătoare.

De ce a scăpat Roman Abramovich de sancțiunile SUA

De ce a scăpat Roman Abramovich de sancțiunile SUA. Miliardarul de 55 de ani a devenit unul dintre cei mai indezirabili oameni de pe planetă, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Omul de afaceri a fost acuzat de relații apropiate cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, și supus unor sancțiuni economice dure.

Roman Abramovich a negat acuzațiile, dar conturile și proprietățile sale au fost „înghețate” de Marea Britanie, dar și de Uniunea Europeană. El a scos la vânzare clubul Chelsea, pe care-l deține din 2003, contra sumei de 3,3 miliarde de euro, dar banii din tranzacție nu-i vor intra în cont, după cum a decis guvernul britanic. Mai mult, clubul însuși mai funcționează doar cu o licență specială dată de autorități, dat fiind că are conturile blocate și orice tranzacții comericale i-au fost interzise.

Rolul nebănuit al patronului de la Chelsea în războiul din Ucraina

Totuși, Roman Abramovich a fost „iertat”, până acum, de sancțiuni similare impuse de guvernul SUA. Iar motivul acestei decizii este surprinzător. Într-un material publicat miercuri, publicația americană The Wall Street Journal susține că Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a avut recent o discuție la telefon cu Joe Biden, președintele SUA.

Zelenski l-a rugat pe liderul de la Casa Albă să nu impună sancțiuni suplimentare împotriva lui Roman Abramovici, deoarece are speranța că acesta din urmă ar putea intermedia cu succes negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia.

Departamentul de Trezorerie al SUA pregătea un nou set de sancțiuni împotriva lui Roman Abramovici, dar se pare că cerința președintelui ucrainean a avut ecou. Astfel, conform sursei citate, Consiliul de Securitate Națională al Casei Albe a transmis Trezoreriei să nu pună, momentan, sancțiunile în aplicare.

Clubul londonez poate vinde bilete, din nou

Roman Abramovich a încercat încă de la începutul invaziei Rusei în Ucraina să negocieze pacea, însă eforturile sale nu au avut succes până în acest moment. Pe 28 februarie, el a fost prezent și la prima sesiune de negocieri dintre cele două țări implicate în conflict, care a avut loc în Belarus. Între timp, miliardarul și-a pus la adăpost cele două super iahturi de lux, Solaris și Eclipse, în porturi din Turcia, țară membră NATO, dar care nu a luat măsuri împotriva oligarhilor ruși. El ar fi interesat să cumpere și clubul de fotbal Goztepe, din prima ligă turcă.

Pe de alt parte, guvernul britanic a repermis clubului Chelsea să vândă bilete, dar fondurile obținute vor merge către UEFA. de asemenea, grupării încă deținute de Abramovich i s-a acordat dreptul de a primi 30 de milioane de lire sterline din partea companiei mamă, Fordsam, pentru acoperirea cheltuielilor. Până la jumătatea lunii aprilie, va fi anunțat și noul patron al clubului ce deține Champions League, lista posibililor cumpărători fiind redusă la trei ofertanți.

 

Urmăriți Playtech.ro și pe